Начало » Новини » Страната
25.04.2019 г.

Проект помага за информираността на българските земеделски работници в Италия

Проект
Проект помага за информираността на българските земеделски работници в Италия

sinor

За българските селскостопански работници в регион Пулия ще бъде създадена информационна точка, която ще ги подпомага за законодателството в Италия, както сега се извършва за румънските работници. Това е съобщено по време на заключителния етап от изпълнението на трансграничния проект „НАПРЕДЪК-RAISE UP – действия на терен, иновативни подходи и ангажираност на ключовите партньори за противодействие на склоняване към недеклариран труд - VS/2017/0320”, извършен с помощта на българската агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ).

Агенцията е партньор на проекта заедно с  Националната федерация на работещите в селското стопанство (FLAI-CGIL), Агро-Синдикат-Македония, Федерацията на независимите синдикати от земеделието и Асоциация на работниците и производителите в селското стопанство (ALPPA). Заключителният семинар е проведен в италианския град Бари, съобщиха от ГИТ.

В рамките на проекта и със съдействието на Европейска Федерация на синдикатите по храните, земеделието и туризма (EFFAT) от FLAI-CGIL е организирана и кампания 2018 „Все още на полето“, като в нея участие взеха и експерти на ИА ГИТ.

В семинара в Бари са включени и експерти от Българската инспекция по труда. Натрупаният опит и добри практики за противодействие и нулева толерантност на ИА ГИТ към всички форми на недекларирания труд, с фокус сектор „Земеделие“, представи главният секретар на Агенцията Георги Милчин, в качеството си на местен координатор за България на проекта. Той обърна специално внимание на еднодневните договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа като инструмент за изсветляване на работната сила в сектора.

Участие в семинара, освен представители на партньорските организации, взеха още посланикът на България в Италия, г-н Тодор Стоянов; почетният консул на България в Италия - г-жа Анна Мариа Патриция Гадалета; почетният консул на Румъния в Италия - г-жа Лукреция Танасе; зам.-кметът за регион Пулия - г-н Леонардо ди Гиоиа; представители на EFFAT; председателят на ГД „Заетост, социални въпроси и приобщаване“ към Европейската Комисия - г-н Ламберт Клейнман; главните секретари на FLAI-CGIL за Бари, Таранто; представители на сидниката в сектор „Земеделие“ за Германия и редица заинтересовани страни по темата за справяне с недекларирания труд.

Ламберт Клейнман заяви, че проблемът с недекларирания труд не е само икономически, но и социален. Той обърна внимание, че Европейската комисия предприема действия в борбата с това негативно явление чрез Европейската платформа за недеклариран труд и предстоящото учредяване на новия Европейски орган по труда (ELA), както и чрез насърчаването на проекти, подобни на НАПРЕДЪК (RAISE UP). Според Ламберт Клейнман проектът има висока добавена стойност на европейско ниво и подтиква институциите на държавите членки да взимат решения на политическо ниво, свързани с противодействието на недекларирания труд.

Андр Шпан - секретар за селското стопанство към EFFAT,  насочи вниманието към два подхода, които ще повишат възможността за по-добро справяне с недекларирания труд. Това са разработването на лесен и приложим модел за съхраняване на писмена информация за всички работници в рамките на работния ден и размерите на заплащане и легализиране на финансовите потоци. От необходимост е започването на позитивна дискриминация по отношение на произхода на продуктите, т.е. насърчаване на продукция, произведена съгласно стандарти, противодействащи на експлоатацията на работници.

От страна на Пиетро Руфоло бяха представени основните средства за противодействие с недекларирания труд на територията на Италия (Закон 199 срещу капоралите, ежегодни кампании на FLAI-CGIL, изграждане на концепция за мрежа за качеството).

Проект помага за информираността на българските земеделски работници в Италия
7548
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
През активния сезон, приключил на 31 октомври
Хванаха 272 случая на работа без трудов договор в селското стопанство
В началото на септември бяха компрометирани участъци във водосбора на Стряма
Инспектираха възстановени участъци от диги на Напоителни системи край Пловдив
По традиция с настъпването на активния земеделски сезон
Инспекцията по труда засилва още повече контрола в селското стопанство
Не са открити случаи на полагане на труд без сключен договор
Инспекция по труда проверява фермерите в Кюстендилско
Работниците в селското стопанство трябва да бъдат наети на трудов договор
Инспекцията по труда увеличава проверките в земеделието
Главна инспекция по труда
Без трудови договори са засечени това лято само в 77 стопанства
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини