Начало » Новини » Страната
24.04.2019 г.

Порожанов: Износът на земеделски стоки и храни варира между 4,5 и 5 млрд. евро

Подкрепете Българското
Порожанов: Износът на земеделски стоки и храни варира между 4,5 и 5 млрд. евро

Снимка: МЗХ

Износът от сектор земеделие и хранителната индустрия е достигна 4,5-5 млрд. евро, като пложителното салдо е близо 1 млрд. евро. Това е заявил министърът на земеделието Румен Порожанов на традиционния великденски форум „Да! На българската храна“, организиран днес в София.

Основната насоченост е европейският пазар, но нишите ни са и на изток, е посочил Порожанов. И допълнил, че след срещата си със своя китайски колега е получил уверение, че след 3-годишни усилия ще има решение за износа на български млечни продукти за Китай.  Азиатската държава има интерес и към импорта на български белен слънчоглед. В момента 3 наши фирми правят експорт за 10 млн. долара, а се очаква да бъдат одобрени още 10 компании. Правят се опити и за увеличаване на износа на българско вино за Китай.

Министър Порожанов обърна специално внимание и на арабските пазари и Ливан като точка за дистрибуция на храни. Там се провежда едно от най-успешните световни изложения за храни. Усилията са догодина на това изложение България да има свой самостоятелен щанд. Водят се разговори и за намаляване на митата за внос в Ливан на български млечни продукти и пчелен мед. На заседанието си днес правителството одобри и участието за втора поредна година на България на изложението в Рияд, Саудитска Арабия.

Споразумението на ЕС с Япония пък ни дава възможност за нулево мито при внос на български продукти. Директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев  съобщил, че през 2018 г. за Токио е направен износ на 1,3 млн. литра наливно българско вино. То се бутилирало от местна компания, която го предлагала на японския пазар с бранд „Нешка“, на името на популярната в Япония треньорка по художествена гимнастика Робева.

„По-важното е, че цените, на които се изнася българското вино, се удвоиха в последните години. Това означава, че то е оценено и се увеличава чувствително добавената му стойност“, каза Красимир Коев. Той припомни, че средствата за националната лозаро-винарска програма се запазват на 134 млн. евро до 2023 г. Запазиха се и ставките на субсидията от 75%, което е най-високия дял в ЕС и го имат само още 2 държави-членки. В последната година има 9 нови изби и бройката им вече ще достигне до 300. 

На дискусията председателят на Браншовия съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева предложи при всички обществени поръчки за храни, независимо дали са за училища, детски градини, затвори,  болници, социални домове и др., задължително да има условие храните да са произведени по браншови стандарти. „Така всички ще имат достъп до най-качествени храни, а българските производители ще бъдат подкрепени“, коментира Кукушева. Министър Порожанов подкрепи идеята.

Председателят на Българската  асоциация на собствениците на земеделски земи Стайко Стайков пък предложи създаването на единна земеделска камара, от чието име да стават разговорите с министерството на земеделието. Министър Порожанов коментира, че това значително би улеснило работата и диалога. В края на дискусията той поздрави всички български производители  и им пожела и здраве и хубави великденски празници.

Порожанов: Износът на земеделски стоки и храни варира между 4,5 и 5 млрд. евро
8821
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Чиновници изкарвали над 160 000 долара месечно за издаване на сертификати
В Украйна разкриха схема за изнудване на износители на зърно
През първата половина от селскостопанския сезон
Износът на захар от Украйна скочи с 64 на сто
В количествено изражение през март на годишна база
Износът на пшеница и ечемик от Украйна скочи рязко за сметка на царевицата
2 943 розопроизводители обработват 5 367 ха
Българското розово масло се изнася за 9 168 евро/кг, експортът през 2023 г. е 1 370 кг
Агростатистиката
С всяка година износът на консерви спада
Прибирането на реколтата в Аржентина също натиска цените
Слънчогледът спря да поскъпва в Украйна след запасяването на преработвателите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини