Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
01.04.2019 г.

CAPA: Страхове от суша и поредни дефицити в производството на зеленчуци

Прогнози
CAPA: Страхове от суша и поредни дефицити в производството на зеленчуци

sinor

Топлата зима в Европа от януари насам не създава проблеми в снабдяването със зеленчуци, но предизвиква опасения от ново последващо засушаване през 2019 г., което би довело до дефицит на зеленци, основно в полското производство. Това се посочва в последния месечен анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) за прогнозите за поризводството на домати, краставици и пипер през тази година.

Средните цени на едро на домати в ЕС през първите 3 месеца на годината са с около 21% по-високи отколкото през същия период на миналата година - 1,02 евро/кг.

За България изкупните цени при доматите за настоящата 2019 г. по предварителни прогнози на САРА предвиждат леко увеличение при полското производство и запазване на ценовите равнища при оранжерийните. Средно за 2019 г. изкупните цени на полските домати се очаква да бъдат около 0,61 лв/кг., докато при оранжерийните -0,92 лв/кг.

Текущите прогнози за средните изкупни цени на краставиците през 2019 г. са да останат близки до тези през 2018 г. При полските краставици изкупната цена се очаква да остане в диапазона около 0,85 лв/кг (-3% в сравнение с 2018 г), докато за оранжерийни краставици, средногодишните изкупни цени ще бъдат около 1,29 лв/кг (+2% на годишна база).

Предварителните наблюдения за изкупните цени при пипера показват намаление с около 18% през 2018 г. в сравнение с предходната година. Очакванията на САРА за новата реколта са изкупните цените да се повишат с 3% и да достигнат 0,68 лв/кг

Сред основните европейски производители най-ниски цени има в Испания, където цената през последните седмици падна до 0,8 евро/кг. В следващите месеци поевтиняването вероятно ще продължи, като дъното ще бъде достигнато през месеците юли и август. Средните месечни цени не се очаква да паднат под 0,65 евро/кг.

През март 2019 г. цените на едро на краставици в основните ЕС производителки (Испания, Холандия и Полша) се движат разнопосочно, растат в Полша и намаляват в Холандия до 0,7 евро/кг.

Пиперът се отличава със запазване на високите цени и през март, като причината е ограниченото предлагане през този сезон. Средната цена на едро в основните производителки в ЕС – Холандия и Испания е около 0,9 евро/кг и се очаква да бъде такава и през април т.г.

Испания, Мароко и Турция са основните страни, които в тези месеци доминират пазара на домати и пипер в Европейския съюз. При доматите Испания се оказва с едни от най-конкурентните цени, като основно предимство е близостта до европейските пазари.

При пипер, Мароко поддържа най-ниските цени на дребно – 1,75 евро/кг, докато испанското производство е на цени над 2,1 евро/кг. При краставиците, Турция се очертава да е основният ценови играч на европейския пазар. Тя се превръща в най-големият вносител на краставици за ЕС, като цената от място е между 0,35-0,45 евро/кг.

CAPA: Страхове от суша и поредни дефицити в производството на зеленчуци
7977
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Rabobank с умерено оптимистична прогноза за световната птицевъдна индустрия
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
Прогнозите за реколтата от царевица 2024 г. са благоприятни
Пазарът на царевицата e в ценови застой
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
2 943 розопроизводители обработват 5 367 ха
Българското розово масло се изнася за 9 168 евро/кг, експортът през 2023 г. е 1 370 кг
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини