Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
25.03.2019 г.

ССА с проект за информационна мрежа за националния генофонд

Иновации
ССА с проект за информационна мрежа за националния генофонд

Снимка: Селскостопанска академия

В началото на миналата седмица по инициатива на председателя на Селскостопанска академия ССА проф. д-р Васил Николов в Институт по растителни генетични ресурси „К. Малков” се проведе Национална експертна кръгла маса на тема „Иновативни системи за интелигентно селско стопанство“. В срещата взеха участие преподаватели от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, факултет „Математика и информатика“, катедра „Компютърни системи“ и представители на институтите в системата на ССА, съхраняващи колекции растителни генетични ресурси.

Целта на кръглата маса беше да се представят прототип на цялостна информационна мрежа за управление на Националния растителен генофонд, както и интелигентни системи за оптимизиране на различни процеси в селското стопанство, приложими в аграрната наука и в прецизното земеделие.

Кръглата маса беше организирана в конферентната зала към музея на земеделската наука в Садово, намиращ се в сградата на генбанката за растителни ресурси към Института, изградена по проект на ФАО през 1984 г.

Срещата беше открита от Председателя на ССА проф. д-р Васил Николов и доц. д-р Катя Узунджалиева, Директор на ИРГР и Национален координатор на растителни генетични ресурси в България. Ас. Пенчо Малинов, докторант към катедра „Компютърни системи“ - ПУ, представи презентация на тема „Проект Генбанка – електронна система за управление на растителни генетични ресурси“.

Предложената електронна система ще обедини и синхронизира информацията съгласно дескриптора на Европейския каталог за растителни генетични ресурси EURISCO (http://eurisco.ecpgr.org) и ще бъде публично достъпна за всички заинтересовани потребители. Всички дейности в тази посока ще бъдат координирани от Селскостопанска Академия.

Цели се подобряване на връзките между институтите, оптимизиране на дейностите по опазване и устойчиво използване на растителния генофонд, утвърждаване имиджа на национално и международно ниво. В последвалата дискусия бяха изразени мнения относно очакваните ползи от публичния регистър и активното желание на всички институти да съдействат за изграждането му в съответствие със спецификите на отделните култури и научни направления.

Проф. д-р Станимир Стоянов, ръководител катедра „Компютърни системи“ - ПУ, представи презентация на тема: „Интелигентно земеделие“. Посочени бяха примери за оптимизиране на производството, борба с вредители, интегрирано управление и контрол на различни етапи на селскостопанската работа, възможности за спестяване на ресурси чрез използване на компютърните технологии. Представени бяха начални етапи на създадена инфраструктура – внедряване на сензори за управление на определени процесите при някои култури.

ССА с проект за информационна мрежа за националния генофонд
6271
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Във Враца се съхранява най-големият бубарски генофонд в Европейския съюз
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини