През 2017 г. в Европейския съюз (ЕС) са отглеждат 88 млн. глави едър рогат добитък, 150 млн. прасета и 100 млн. овце и кози, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. Повече от една пета от едрия рогат добитък се концентрира във Франция, а още една четвърт – в Германия и Великобритания.
Една пета от прасетата се отглеждат в Испания, а още почти една пета – в Германия. Една трета от прасетата са във Франция, Дания, Холандия и Полша.
Около 45% от популацията на овцете в ЕС се концентрира във Великобритания и Испания, а по-голямата част от козите се отглеждат в Гърция и Испания.
Данните показват, че в България едрият рогат добитък наброява 600 хил. глави. Броят на прасетата е също 600 хил. Овцете са 1,3 млн., а козите – 300 хил.
Популацията на прасетата в ЕС е относително циклична, заключава се в доклада на Евростат. През 2017 г. броят на отглежданите прасета почти достига пиковото ниво от 2011 г., след като през предходните години се колебае на по-ниски нива.
В периода 2011-2015 г. популацията на едрия рогат добитък в ЕС нараства стабилно, след което се стабилизира, а през 2017 г. намалява.
Популацията на овцете същевременно намалява относително стабилно в периода 2010-2013 г., след което се стабилизира и има леко възстановяване. През 2017 г. обаче отново се отчита спад.
След известен период на възстановяване след 2012 г. популацията на козите отново намалява през 2017 г., отчита още Евростат.
Производството на говеждо и телешко месо в ЕС се запазва без промяна през 2017 г. - 7,8 млн. т. Това следва да се разглежда в контекста на края на млечните квоти на 31 март 2015 г., което увеличи популацията на кравите, а най-малките ферми се отказаха от производството на мляко и млечни продукти.
Почти половината от производството на говеждо месо в ЕС се концентрира във Франция, Германия и Великобритания. Две трети от телешкото месо се произвежда в Испания, Холандия и Франция.
Същевременно цените на добитъка се увеличават с 2,2% през 2017 г. спрямо 2016 г. средно за ЕС като цяло. Цените все още са по-ниски в сравнение с пиковите нива от 2012 и 2013 г., но са с около 10% по-високи в сравнение със средната цена от 2010 г.
Производството на свинско месо в ЕС намалява слабо през 2017 г. на годишна база, но цените се увеличават значително, посочва Евростат в доклада си. Общото производство достига 23,4 млн. т, което е с 0,9% по-малко в сравнение с 2016 г. Една четвърт от месото идва от Германия, а Испания осигурява малко под една пета.
Цените на прасетата се увеличават средно с 8,3% на годишна база.
При производството на овче и козе месо има минимално увеличение, докато цените леко падат, посочва още Евростат.
При пилешкото месо обаче се отчита нов връх на производството – 13,2 млн. т. Кумулативният ръст спрямо 2010 г. достига почти 21%. Три четвърти от производството на пилешко месо се концентрира в шест държави от ЕС – Полша, Великобритания, Франция, Испания, Германия и Италия.
Това продължава да оказва натиск върху цените, макар че през 2017 г. спадът се забавя до 1% в сравнение с резките намаление в предходните години.