Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
12.03.2019 г.

Задължителни пролетни обработки в градината срещу болести и вредители

Важни са първите пръскания
Задължителни пролетни обработки в градината срещу болести и вредители

sinor

С пролетното затопляне измененията в градината протичат стремително, пъпките на спящите довчера растения започват да набъбват и всичко оживява пред очите ни понякога за часове. Заедно с тези промени оживяват и проблемите за фермера, свързани основно с появата на насекоми или причинители на различни болести.

Как да направим така, че тези неканени гости да ги няма или просто да бъдат по-малко

Има различни пътища за достигане на тази цел, но всичко трябва да бъде направено правилно и навреме. Тук трябва да отбележим, че еднократното пръскане не решава проблемите, защото те не са само в нашата градина и вятърът разнася непрекъснато нови порции болести и вредители. За отделните региони, както и за видовете култури тези срокове са много различни и назоваването на конкретни дати е безсмислено.

Първо пролетно пръскане

Според специалистите това пръскане е най-важното. То се провежда в съвсем ранна пролет (или късна зима и може да се нарече зимно), когато пъпките на дърветата още  не са набъбнали, а средните денонощни температури са над 4 градуса. В този период овощните култури още спят, както вредителите и болестите, а използването на препарати с по-висока концентрация няма да нанесе вреда на растенията. Това не се отнася за малките смесени градини, защото растенията там се намират на различна фаза и трябва да се подхожда много внимателно – ако ябълката още спи, то френското грозде е вече отворило пъпки.

За това пръскане се използва 3-процентен  бордолезов разтвор или железен сулфат (300-500 грама на 10 л вода). Концентрацията зависи от степента на заразяване.

Интересно и популярно в последно време е използването на концентриран разтвор на карбамид (700 г на 10 л вода и 50 г железен сулфат), който е ефективен срещу болести и вредители. Но той има и два допълнителни „бонуса“ – от една страна забавя вегетацията със 7-10 дни и така предпазва цветовете от повратните студове, а от друга страна е азотен тор, от който се нуждаят в този период растенията. Това са на пръв поглед противоречиви свойства, но в действителност работещи отлично.

Второ пръскане

Това пръскане се осъществява във фенофаза „зелен конус“, когато пъпките са започнали да се развиват, но са още плътно завити конуси. Те са уязвими от разтвори с висока концентрация.

Използва се 1-процентен бордолезов разтвор, но могат да се смесват и два препарата – един за борба с болестите, а друг за вредителите.

Например, може да се смеси Хорус (срещу струпясване, брашнеста мана и монилиоза) и Актара или Децис (инсектициди). Има различни варианти, но трябва да се обръща внимание на инструкциите за ограничения при смесване и температури на въздуха.

Трето пръскане

Това е първо предцъфтежно пръскане и се прави във фенофаза „цветен бутон“, която е най-критична. За костилковите тя се нарича бял бутон, а при семковите розов бутон. Тогава цветовете са все още затворени във вид на бяло или розово бутонче. По време на цъфтеж трябва да се пазят пчеличките, но тогава и нежните тъкани на цветовете са уязвими от болести и вредители. Важно е да се хване точният момент и поради тази причина овошките са уязвими. Пръска се смесено – с инсектициди и фунгициди.

Четвърто пръскане

Четвъртото пръскане е следцъфтежно. Това пръскане най-често е също комбинирано, като се използват инсектициди и фунгициди, но трябва да се внимава за съвместимост препаратите.

Защитата на овощните култури е много важна, но може да бъде ефективна само тогава, когато е правилна и осъществена навреме.

Задължителни пролетни обработки в градината срещу болести и вредители
67407
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 8-14 март 2024 година
НИМХ прогнозира скорошни студове, внимавайте за цъфналите овошки
Управителен съвет ДФЗ
Отпускат се 10 млн. лева за зимните пръскания през 2024 г.
Близо 2 млн. лева изплати ДФЗ за зимни пръскания
Почти всички допустими за подпомагане са получили средствата
Преведоха над 5,7 млн. лева за зимните пръскания
Фонд „Земеделие”
До 17 март овощари и градинари заявяват помощ за зимни пръскания
Управителен съвет ДФЗ
За зимните пръскания овощарите ще разполагат с 8 млн. лв.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини