Начало » Новини » Страната
26.02.2019 г.

Сортоизпитването при овошките ще бъде само за различимост, без опити за доказване на качества

Нормативни промени
Сортоизпитването при овошките ще бъде само за различимост, без опити за доказване на качества

sinor

С поправки в Закона за посевния и посадъчния материал се предлага сортоизпитването на овощните култури да бъде само за различимост, хомогенност и стабилност, както е по европейското законодателство, което значително ще улесни българските заявители. Европейският съюз (ЕС) не изисква опити за доказване на биологични и стопански качества на овощните дръвчета. И за да не бъдат поставени в по-тежки условия, отколкото конкурентите им от ЕС, българските селекционери ще бъдат облекчени по отношение на сортоизпитването. Това се посочва в мотивите към промените в закона, които са качени за обсъждане на министерството на земеделието и до 26 март по тях ще текат обсъждания.

С промените се цели и прецизиране на разпоредбите за вноса и износа на посевен материал от и за трети страни, като вносът трябва да отговаря на изискванията за еквивалентност на ЕС, а изискванията на закона не се прилагат за семена, предназначени за износ в трети страни съгласно европейското законодателство. Освен това отпада изискването за проверка на съответствието на семената чрез извършване на грунтов контрол, тъй като резултатът от грунтов контрол излиза най-рано една година след вноса на семената.

С приемането на проекта ще се облекчат условията за заявителите за сортоизпитване и търговците на посевен и посадъчен материал като отпаднат някои изисквания към тях и ще се оптимизира предоставянето на административни услуги в Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол чрез въвеждане на регламентиран срок за отстраняване на нередности по подадените заявления, което ще ограничи административното регулиране и административния контрол и ще осигури равен достъп до административните услуги за физическите и юридическите лица, се посочва в мотивите.

Немалка част от поправките в закона целят да се облекчи административното обслужване за бизнеса. След извършения анализ се установило, че се налага изменения в Закона за посевния и посадъчния материал, с оглед привеждане на услугите за бизнеса предоставяни в Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол в съответствие със Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност (ЗОАРАКСД).

В тази връзка ще бъдат намалени сроковете за предоставяне на услуги по реда на Закона за посевния и посадъчния материал и привеждане на услугите за бизнеса в съответствие със Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност чрез въвеждане на срок не по-кратък от 10 работни дни за отстраняване на нередовности по подадено заявление. Според досегашния закон в някои от разпоредбите, засягащи подаване на заявление за извършване на регистрация или предоставяне на услуга в Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, не е посочен срок за отстраняване на нередовности по подадено заявление, което създава предпоставки за утежняване на административния контрол и противоречи на чл. 7, ал. 2 от ЗОАРАКСД, съгласно който срокът се определя със закон.

Към момента, при установяване на неточна, непълна и невярна информация в подадена заявка за сортоизпитване, ИАСАС уведомява писмено заявителя и му предоставя едноседмичен срок за отстраняване на нередностите съгласно чл. 9, ал. 9 на Наредба № 7 от 2013 г. за условията и реда за сортоизпитване, признаване, вписване и отписване на сортовете растения във и от Официалната сортова листа на Република България. При неспазване на срока по ал. 9 заявката се счита за оттеглена. Същите условия важат и за заявленията подадени по чл. 36 от същата наредба относно вписването на признатите сортове земеделски растения в официалната сортова листа. Действащите разпоредби предоставят на заявителите едноседмичен срок за отстраняване на нередовности по подадено заявление в ИАСАС, което не съответства на изискванията на ЗОАРАКСД.

Промени има и при издаването на разрешителни на лабораториите по чл. 8 и 9 и на лицата, които искат да получат разрешение за сортоизпитване или удостоверение за сортоизпитател по чл. 18 от Закона за посевния и посадъчния материал. Те вече ще разполагат със законоустановен срок за отстраняване на нередности по подадените в Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол заявления, като това ще ги улесни при събирането всички необходими документи и при отстраняването на нередности по документите. В проекта се предвижда въвеждане на същия срок и в разпоредбите на закона относно вписването на сортове растения в Официалната сортова листа на Република България и в разпоредбите за получаване на регистрация за търговия с посевен и/или посадъчен материал.

Сортоизпитването при овошките ще бъде само за различимост, без опити за доказване на качества
8613
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Народно събрание
Парламенът прие дълго обсъжданите промени в закона за земята
Заседание на земеделската комисия
Предлагат солари да се строят върху терени, които 3 поредни години пустеят
Позиция
Аграрната камара твърдо стои зад промените в закона за земята
МЗХ разработва заедно с бранша законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини