За разлика от 2018 година, която върна лозарите назад и като добиви, и качество на продукцията, дано 2019-а бъде плодородна и успешна за българските производители! С това наричане честитим Трифон Зарезан на всички лозари и винари, като им желаем много вино в избите!
По своята същност 14 февруари, или Трифон Зарезан, е сред най-устойчивите, но и най-противоречиви обичаи в народния календар – зарязването на лозята е първият стопански процес в годишния цикъл на земеделската обработка.
Обредната храна за лозето се приготвя от жените – питка, украсена с фигури от тесто във формата на лозов лист или грозд, варена, пълнена с ориз кокошка, сирене, сланина; туршия, луканка, „бабяк“ (напълнен стомах с месо) и др. Освен това се занася и бъклица с червено вино или ракия, украсена с чимшир, здравец, бръшлян, вързана с червен конец. Косерът, с който ще се зарязва, предврително се почиства и се наточва добре. Обичаите повеляват да се омеси хляб – пресен или квасник, да се свари кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур. Като се свари кокошката се препича на саджак. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето.
В традиционната култура рязането на лозята е изключително мъжка дейност, жени не се допускат. Така се обяснява и особеното табу за жените през този ден да не пристъпват територията на лозята, „защото не е женска работа и за да ражда лозето“. Обредните практики показват значително единство.
Всеки мъж зарязва в своето лозе по 1-2-3-4-5 кютука („гижи“, „главини“), а от всеки кютук или всички пръчки или по 2-3-5 броя. Прекръства се, полива вино около кютука, зарязва с косера и пак полива, като благославя. На места ръсят със светена вода от трифонденския водосвет.
Във варненското село Виница виното от бъклицата се плисва в средата на лозето „за берекет, така да тече виното“. Във Врачанско пък при поливането благославят „както тече виното, така да расте гроздето“. В Пазарджишко на зарязаната първа лоза окачват парче „баба“ и благославят: "Да е честито, да е благословено! Пъшките (гроздовете) да станат колкото „бабите“!". В Лясковец на Морава мъжете свалят калпаците си и ги окачват на чуканите, за да е много и черно гроздето като тях.
В Югозападна България зарязването се извършва винаги от двама души, а благославянето се превръща в ритуална игра с точно определени действия и думи. Мъжът, който реже, застава в единия край на лозето, а вторият мъж е скрит зад някоя лоза, в другия край на лозето.
На този ден имен ден празнуват Трифон, Трифонка, Лозан, Лозанка, Гроздан, Грозданка, Радко, Радка, Рачо.