Начало » Новини » Страната
14.02.2019 г.

На Трифон Зарезан пожелаваме здрава и благодатна реколта за лозарите!

Празници и обреди
На Трифон Зарезан пожелаваме здрава и благодатна реколта за лозарите!

sinor

За разлика от 2018 година, която върна лозарите назад и като добиви, и качество на продукцията, дано 2019-а бъде плодородна и успешна за българските производители! С това наричане честитим Трифон Зарезан на всички лозари и винари, като им желаем много вино в избите!

По своята същност 14 февруари, или Трифон Зарезан, е сред най-устойчивите, но и най-противоречиви обичаи в народния календар – зарязването на лозята е първият стопански процес в годишния цикъл на земеделската обработка.

Обредната храна за лозето се приготвя от жените – питка, украсена с фигури от тесто във формата на лозов лист или грозд, варена, пълнена с ориз кокошка, сирене, сланина; туршия, луканка, „бабяк“ (напълнен стомах с месо) и др. Освен това се занася и бъклица с червено вино или ракия, украсена с чимшир, здравец, бръшлян, вързана с червен конец. Косерът, с който ще се зарязва, предврително се почиства и се наточва добре. Обичаите повеляват да се омеси хляб – пресен или квасник, да се свари кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур. Като се свари кокошката се препича на саджак. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето.

В традиционната култура рязането на лозята е изключително мъжка дейност, жени не се допускат. Така се обяснява и особеното табу за жените през този ден да не пристъпват територията на лозята, „защото не е женска работа и за да ражда лозето“. Обредните практики показват значително единство.

Всеки мъж зарязва в своето лозе по 1-2-3-4-5 кютука („гижи“, „главини“), а от всеки кютук или всички пръчки или по 2-3-5 броя. Прекръства се, полива вино около кютука, зарязва с косера и пак полива, като благославя. На места ръсят със светена вода от трифонденския водосвет.

Във варненското село Виница виното от бъклицата се плисва в средата на лозето „за берекет, така да тече виното“. Във Врачанско пък при поливането благославят „както тече виното, така да расте гроздето“. В Пазарджишко на зарязаната първа лоза окачват парче „баба“ и благославят: "Да е честито, да е благословено! Пъшките (гроздовете) да станат колкото „бабите“!". В Лясковец на Морава мъжете свалят калпаците си и ги окачват на чуканите, за да е много и черно гроздето като тях.

В Югозападна България зарязването се извършва винаги от двама души, а благославянето се превръща в ритуална игра с точно определени действия и думи. Мъжът, който реже, застава в единия край на лозето, а вторият мъж е скрит зад някоя лоза, в другия край на лозето.

На този ден имен ден празнуват Трифон, Трифонка, Лозан, Лозанка, Гроздан, Грозданка, Радко, Радка, Рачо.

На Трифон Зарезан пожелаваме здрава и благодатна реколта за лозарите!
3388

Последни материали
Виж
Инвестиции
Държавата е дала 1 милион лева за новия полигон срещу градушките в Хасковско
За градинарите
Дълголетницата Кливия
Практика
Филизене на лозите
Аграрен университет
На 30 май младите фермери канят на втори форум за иновации в Пловдив
Тракия икономическа зона
Инвестиция за 14 млн. евро в преработка и складове за плодове и зеленчуци край Пловдив
Прогноза за времето
Жълт код за валежи в почти цяла Южна България
Свързани материали
Виж
Позиция
И втората биоасоциация напомня на властта за неизпълнени ангажименти към сектора
Трифон Зарезан
Порожанов: Лозовите масиви се увеличават всяка година
Християнски празници
Честит Трифон Зарезан!
Предстоят протести
Слави Трифонов: Новата схема за източване на евросредства е със „зайци на свободна паша“
ИЗС „Образцов чифлик” отбеляза празника на лозаря Трифон Зарезан
Трифон Зарезан
Порожанов: Виното в поне 200 от съществуващите 300 изби в страната е с много добро качество
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам