Начало » Новини » Коментари
12.02.2019 г.

От първи март кампанията предвижда електронно подаване на заявките по СЕПП

Важно за фермера
От първи март кампанията предвижда електронно подаване на заявките по СЕПП

sinor

Три седмици до началото на подаване на заявленията за директни плащания в Кампания 2019 г. от фонд „Земеделие“ припомнят, че тази година за първи път фермерите ще могат по електронен път да подадат документите си по схемата за единно плащане на площ (СЕПП), която засяга най-много стопани. Въпросът е фермерите да не отлагат подаването за последния момент, тъй като при пренатоварване системата може да блокира и някои от важните детайли в заявлението да не бъдат чекнати, поясни за Синор.БГ Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

С цел да улеснят членовете на организацията, броени дни преди първи март на страницата на НАЗ ще бъдат качени точни указания как ще се процедира при електронното подаване. Примерът ще бъде подет и от други браншови организации, автори на инициативата сами да информират своите членове, вместо да очакват кампанията на държавната администрация, която знаем, че не достига до всички земеделски производители.

Разликата с досегашното подаване ще се изразява в това, че вместо стопаните да отидат в земеделските служби и заедно с експерта пред компютъра да попълнят и отбележат (чекират) всяка от позициите при кандидатстването плюс файловете за обработваните парцели, при електронното подаване фермерът ще нанася тези данни предварително от своя компютър. След като ги изпрати в земеделските служби по места, той ще бъде извикан, за да провери лично дали подадените от него данни са правилно нанесени.

Изключително важно е, че фонд „Земеделие“ ще праща уведомленията до фермерите по електронен път, а не на хартиен носител като досега. „Заради многобройните схеми за подпомагане някои от тези уведомления са дебели като книга, затова чрез електронизацията бумащината ще бъде преодоляна“, посочиха експерти от фонда.

„Както при всяка нова система, която тепърва ще бъде прилагана в практиката, и сега са възможни бъгове или блокиране на интернет връзките“, припомни и Костадинов. Затова той съветва колегите да подготвят документите си навреме, така че да няма струпване преди 15 май, когато изтичат сроковете за подаване на заявленията без санкции.

От първи март кампанията предвижда електронно подаване на заявките по СЕПП
31481
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
От 30 юни е в сила електронното подаване на документите във фонд „Земеделие“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини