Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
21.01.2019 г.

От 2019 г. ще има два вида ставки при биопшеницата, подпомагана по мярка 11

Нормативни промени
От 2019 г. ще има два вида ставки при биопшеницата, подпомагана по мярка 11

sinor

В кампанията за директните плащания през 2019 година се въвеждат някои незначителни промени, фиксирани в проектонаредбата за прилагане на мярка 11 "Биологично земеделие" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. До 17 февруари по този проект ще се приемат предложения за промени.

При отпускане на субсидиите за производство на полски култури и фуражи ще се прилагат два вида ставки – за биофермери в преход или на сертифицирани биопоризводители, които са заявили площи до 1 януари на 2018 г. и след 1 януари 2018 г.

При стопаните в преход помощта за един хектар при старите фермери преди 2018 г. ще се плащат по 284 евро, а при тези от януари 2018 г. – по 282 евро на ха.

При сертифицираните биопроизводители, чиито площи са заявени до 1 януари 2018 г. плащанията за пшеница, ечемик и фуражи ще бъде 168 евро на ха. Ако площите са заявени след тази дата, плащанията ще са 166 евро на ха.

Според промените в наредбата от 2019 г. биофермерите връщат пари, когато „не са заявили площи и/или животни и/или пчелни семейства със съответния биологичен код на извършваните дейности по приложение № 1.

Премахват се и някои клаузи, свързани с прехвърлянето на стопанство, подпомагано по реда на тази наредба. В тези случаи новият притежател на правата на биофермер може да продължи извършването на дейностите до края на петгодишния период, когато е преминал агроекологично или биологично обучение с минимална продължителност 18 часа или демонстрационна дейност по мярка 1 "Трансфер на знания и действия по осведомяване" от ПРСР 2014 – 2020 г. с минимална продължителност 3 дни или е доказал наличието на опит в извършването на дейността преди датата на одобрение на декларацията за прехвърляне на стопанството, в случай че прехвърлянето е извършено след втората година от поетото агроекологично задължение;

Същото важи и когато прехвърлителят и приобретателят подават пред областната дирекция на Държавен фонд "Земеделие" (ОД на ДФЗ) по регистрация на прехвърлителя съвместна декларация по образец, одобрена от изпълнителния директор на ДФЗ – РА, за прехвърляне на стопанството, по реда на чл. 14, ал. 4 от Наредба № 5 от 2009 г. и в срока по чл. 14, ал. 9 от същата наредба.“

Промени се правят и в член 17 от наредбата, според който „дейностите по направление "биологично растениевъдство" се извършват върху едни и същи площи за едни и същи блокове на земеделското стопанство в петгодишен период от поемане на задължението“. С предлаганите нови промени няма да важат следните досегашни изисквания.  

1. При увеличаване на общата одобрена площ по съответното направление по ал. 1 с до 20 на сто от първоначалния размер, но с не повече от 10 хектара, подпомаганите лица не поемат ново задължение, а разширяват ангажиментите си с новите площи за оставащия период, при условие че новите площи отговарят на изискванията на тази наредба, в случай че са изпълнени условията на ал. 1 и 2.

2. При увеличаване на общата одобрена площ по съответното направление по ал. 1 с над 20 на сто от първоначалния размер или с повече от 10 хектара се поема ново задължение за петгодишен период за всички подпомагани площи и те подлежат на одобряване по реда на глава четвърта от наредбата, в случай че са изпълнени условията на ал. 1 и 2.

3. Когато подпомаганите лица са поели ново задължение по ал. 5, петгодишният период започва да тече от началото на годината на одобряване на новите площи.

От 2019 г. ще има два вида ставки при биопшеницата, подпомагана по мярка 11
10806
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Национална биоасоциация - позиция
Все още не е чута думата на биофермерите
От днес до 5 декември
Точен график със семинарите за начеващи биофермери
Питайте служебния министър защо!
Десет дни преди края на Кампанията биофермерите няма как да затворят заявленията си
От 3 до 21 юли ще се приемат заявления за биоземеделие, екология и климат и хуманно отношение
От 3 до 21 юли ще се приемат заявления по интервенциите от втория стълб в Кампания 2023 г.
Фонд „Земеделие”
Биофермерите получиха завишени ставки за Кампания 2022 в размер на 51 млн. лева
Първа част
Биологичното земеделие – добра възможност за дребния фермер
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини