Начало » Новини » Страната
02.01.2019 г.

Одобрена е българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС на 8 януари

Решения на Министерския съвет
Одобрена е българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС на 8 януари

sinor

Правителството одобри българската позиция за предстоящото заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси, насрочено да се проведе на 8 януари в Брюксел. Румънското председателство на Съвета на ЕС ще представи приоритетите си за периода от 1 януари до 30 юни 2019 г. Очаква се на това заседание да се разпространи и информация за организирането на преговорите по следващата многогодишна финансова рамка на ЕС, което е от изключителна важност.

Съветът по общите въпроси ще обсъди и представения на 5 декември Съвместен план за действие по дезинформацията с цел осигуряване на решителен, всеобхватен и координиран европейски отговор на заплахите, произтичащи от разпространяването на умишлена, широкомащабна и систематична дезинформация. Румънското председателство ще представи актуалното състояние на законодателните актове, които следва да бъдат финализирани преди края на настоящия мандат на Европейската комисия и на Европейския парламент.

Министерският съвет одобри също и резултатите от три заседания на Съвета на ЕС, проведени през декември в Брюксел.

На 4 декември в рамките на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) беше проведен публичен дебат по директивата за данъка върху цифровите услуги и бяха одобрени резултатите от проведените тристранни диалози с Европейския парламент относно пакета за намаляване на риска в банковия сектор. Председателството представи доклад за напредъка по изграждането на Европейска схема за гарантиране на депозитите. В контекста на Европейския семестър за 2019 г. Европейската комисия представи Годишния обзор на растежа за 2019 г., Доклада за механизма за предупреждение за 2019 г. и Препоръка относно икономическата политика на еврозоната. Министрите направиха преглед на постигнатия напредък в изпълнението на плана за действие за справяне с необслужваните кредити в Европа въз основа на съобщение на ЕК.

Съветът на ЕС по транспорт, телекомуникации и енергетика проведе заседание на 3 и 4 декември във формат „Транспорт“ и „Телекомуникации“.  Основна тема в първия формат бе Пакетът за мобилност. В рамките на Съвета се проведе и Четвъртата Дунавска министерска среща. В областта на телекомуникациите Съветът прие частичен общ подход относно Програмата „Цифрова Европа“ за следващия програмен период 2021 -2027 г. Комисията представи информация за актуалното състояние на Единния цифров пазар и обяви, че към датата на провеждане на Съвета, от общо 30 законодателни предложения от Стратегията за единния цифров пазар, 19 от тях вече са договорени между съ- законодателите.

Заседание на Съвета на ЕС по заетост и социална политика се състоя на 6 декември. По време на форума бе постигнат Общ подход по Директивата относно канцерогените и мутагените по време на работа (трети пакет). Друга обсъдена тема беше Регламентът за създаване на Европейски орган по труда. Австрийското председателство представи и два доклада за напредъка - по Регламента относно Европейския фонд за приспособяване към глобализацията и по Директива за равното третиране. По време на заседанието Председателството представи проект на Препоръка относно достъпа на работниците и самостоятелно заетите лица до социална закрила.

Одобрена е българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС на 8 януари
8279
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Зам.-министър Стратев участва в дискусия на земеделските министри на ЕС и Вишеградската четворка
Одобрени са днес
Съветът на ЕС: Два пъти в годината ще има корекции на стратегическите планове, одобрени са и промените в ДЗЕС
Първото заседание на Консултативния съвет по планинско и полупланинско земеделие се проведе в МЗХ
Нормативни промени
Преструктуриране и съкращения в Службата за съвети в земеделието
Министър Вътев: ЕК да направи цялостна оценка на правилата за Зелената сделка и въздействието й върху земеделието
Политики
Европейски фермери обграждат Брюксел преди заседанието на Съвета на ЕС по земеделие
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини