01-02-2006 г. Зеленчукови култури •култивационни съоръжения Вниманието на зеленчукопроизводителите през февруари е насочено към разсадите и разсадените култури в парниците и оранжериите. В стъклените оранжерии се извършва сеитба, пикиране и отглеждане на разсадите; прибиране на зеления лук и чесън, на салатите, спанака, магданоза, копъра от полиетиленовите оранжерии; подготовка и зареждане на парниците. В стъклените оранжерии при по-рано разсадените култури се следи за появата на неприятели и болести, като се предприемат съответните защитни мерки, а при февруарското разсаждане се прилагат всички обработки, както през януари. Готовите разсади се поливат с топсин М или фундазол в доза 0,1 на сто 3-4 дни преди разсаждане и месец по-късно със същите препарати. Поддържа се оптимален режим на температура и влажност на почвата и въздуха. Разликите между почвената и въздушната температура не бива да надхвърля 6-8 градуса, за да се ограничи появата на лъжливото сечене. •полски зеленчукови култури При затопляне на времето е необходимо да се следи за появата на чесновата муха. Нужни са 6-7 последователни дни с температури минимум 7-8 градуса. Срещу чесновата муха се пръска 2-3 пъти през 10-12 дни с подходящи инсектициди. Овощни градини През февруари , когато температурата на въздуха е над 0 градуса, се извършват както механични, така и същински растителнозащитни дейности. С тяхното срочно и качествено провеждане се предотвратява масовото намножаване на икономически важни болести и неприятели: •Изнасят се от градините изсъхналите и болните дървета, които са източник на корояди, дървесинояди и шарка по сливата. •При резитбата на овощните дървета се отстраняват изсъхналите клони и клонки •Събират се и се унищожават мумифицираните и сухите плодове. •На старите дървета се остъргва и изгаря старата и напукана кора •След извършване на механичните растителнозащитни мерки почвата се обработва, за да се унищожат зимуващите стадии на неприятелите. Към края на февруари, след като преминат големите студове, предстоят късните зимни пръскания срещу зимуващите форми на редица вредители. Лозя По традиция през февруари у нас започва резитбата на лозята след празника на лозаря - Трифон Зарезан. Но в отделни райони на Североизточна България, а и на други места, тази година лозите реално са застрашени от измръзване. Ниските температури и мразовете могат да причинят напукване на кората и загиване на пъпките или на лозовите пръчки изцяло. Пъпките на едногодишните леторасти измръзват при продължително задържане на температурата под минус 15 градуса или при краткотрайното й понижаване от минус 15-20 градуса, докато дървесината може да не се повреди дори и при минус 25 градуса. Затова с резитбата на лозята трябва да започне след предварителна проверка за измръзване. Ефективната защита от болестите и неприятелите, наред с осигуряването на необходимата агротехника и хранителни вещества, са и най-важното условие за повишаване и подобряване на плодовото ни производство.