Начало » Новини » Света
06.12.2018 г.

Проблемите в Азовско море няма да се отразят върху цените на зърнените храни в Русия и Украйна

Проблемите в Азовско море няма да се отразят върху цените на зърнените храни в Русия и Украйна

През последните дни в медийното пространство започнаха да циркулират информации (предимно превод от украински източници) за масово пренасочването на купувачите на руска и украинска пшеница към други доставчици предвид кризисната ситуация в Азовско море. Според представители на авторитетни западноевропейски компании, опериращи в черноморския регион, подобни тенденции поне засега няма и тези внушения имат чисто спекулативен характер.

„Напрежението в отношенията между Русия и Украйна едва ли ще  възпрепятстват  износа от тези два основни доставчици на пшеница”, коментират от борсата в Париж. "От руснаците не може да се очаква да блокират собствения си износ. Изглежда, че основният проблем в черноморската търговия може да бъде само краткосрочното нарастване на разходите за доставка от Азовско мореq обусловено главно от нежеланието на корабособствениците  да изпращат корабите си в район, където биха могли да възникнат въоръжени конфликти ", смята германският търговец.

Повечето западни анализатори са категорични, че изострянето на отношенията между Русия и Украйна едва ли ще има сериозни последици за зърнената търговия в региона, още повече че „търсенето на източноевропейската пшеница в момента е относително ограничено”.

Впрочем това важи не само за зърното с произход от Източна Европа, но и за европейския пазар като цяло.  Европейските износители на пшеница напоследък се оплакват от засилване на конкуренцията от страна на САЩ, Аржентина и дори  Уругвай. От стагнация в експортната дейност се оплакват и износителите на германска пшеница.

„Аз виждам само две експортни партиди германска пшеница, натоварени за Саудитска Арабия  през този месец, а това е недостатъчно за да подкрепи пазара”, споделя германски търговец. За спад в   търсенето на пшеница сигнализират и полските зърнопроизводители.

Но да се върнем към ситуацията в Азовско море и разговорите, че напрежението там може да рефлектира за забележимо повишение на експортните цени на руската и украинската пшеница.

Както вече отбелязахме по-гореq руснаците едва ли ще допуснат редуциране на своя износ. От друга страна, сериозните анализатори не виждат как ситуацията в Азовско море може да провокира изразено покачването на експортите цени на украинското зърно и то по много проста причина.

От украинските пристанища на Азовско море се изнасят предимно черни и цветни метали. Делът на Мариупол и Бердянск в износа на зърнени храни от Украйна е направо нищожен – само 1,5-2,0%  и дори ако има някакво забавяне на товаренето на шлеповете там (това са плитководни пристанища)q това няма да има значимо влияние върху украинския зърнен износ. 

Проблемите в Азовско море няма да се отразят върху цените на зърнените храни в Русия и Украйна
14095
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Конфликтът в Азовско море може да насочи турските вносители на зърно към Балканите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини