Начало » Пазари » Зърно
01.12.2018 г.

Конфликтът в Азовско море може да насочи турските вносители на зърно към Балканите

Конфликтът в Азовско море може да насочи турските вносители на зърно към Балканите

Ако дейността на руските пристанища в Азовско море бъде ограничена в значителна степен или те бъдат напълно затворени за търговски операции, на турските вносители на зърно ще се наложи да търсят нови източници на доставки и това може да се окажат държавите от Балканския полуостров, включително България, Румъния, Молдова и Сърбия, както и Унгария и Украйна. Това заяви в средата на седмицата експертът от електронното издание Sunseedman Вейсел Кая в коментар за АПК-Информ. „Трябва обаче да се вземе под внимание, че дейността и на украинските пристанища в Азовско море може да бъде ограничена. Тогава за покупките ще останат достъпни само дълбоководните пристанища в Черно море, където цените на зърнените и маслодайните култури винаги са по-високи”, подчерта Кая.

Според него  търговците на международните пазари не очакват изострянето на напрежението във водите на Азовско море да създаде значителни проблеми с движението на плавателните съдове, но получилата се ситуация може да доведе до повишение на ставките за транспортни разходи по море и на застрахователните премии, а оттам – и до известно повишаване на цените на зърнените култури. Това се отнася най-вече за доставката на стоки от Русия за Турция, тъй като оборотът между двете страни се осъществява най-вече през пристанищата в Азовско море, и може да засили допълнително интереса на турските вносители към други доставчици, смята Кая.

Впоследствие думите му бяха потвърдени най-малко по отношение на работата на украинските пристанища в Азовско море, след като министърът на инфраструктурата на Украйна Владимир Омелян написа в социалните мрежи, че влизането и излизането на кораби в Мариупол и Бердянск е на практика блокирано от руски военни съдове, като движение през Керченския проток има само към руските пристанища в Азовско море. За влизане в морето вече чакат 18 кораба, от които 4 плават към Бердянск и 14 – към Мариупол, а за излизане – 3 от Бердянск и 6 от Мариупол, като още 8 са готови за отплаване, но изчакват на пристаните. „Действията на руската страна говорят за целенасочено ескалиране на ситуацията в Азовско море и за дестабилизиране на района. Целта е очевидна – блокиране на дейността на украинските пристанища в акваторията на Азовско море и постепенното изтласкване на Украйна от нащите законни територии, установени от нормите на международното право”, коментира Омелян. 

Конфликтът в Азовско море може да насочи турските вносители на зърно към Балканите
16086
 

Последни материали
Виж
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
Свързани материали
Виж
Проблемите в Азовско море няма да се отразят върху цените на зърнените храни в Русия и Украйна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини