31-01-2006 г. Вероятно, на 25 ноември 2005г. са внесени са внесени около 46 тона месо от партидата, задържана на ГКПП "Кулата", заяви директорът на НВМС доц. Жеко Байчев. След лабораторно изследване е дадено направление за стерилизацията. Тепърва ще се уточни дали месото е разпространено в търговската мрежа. Байчев допълни, че стоката не е опасна за здравето. Няма случай при внос продукция да се реализира без лабораторен контрол. България внася около 300 000 тона месо и вносът се следи строго. Нужен е сертификат, който да гарантира, че суровината е безопасна, след което се прави проба в лабораториите на НВМС и чак тогава месото се реализира. Случа се когато сертификатите не са точни, тогава се изисква фирмата да представи сертификат, който отговаря на изискванията. Във връзка със задържаните 75 тона месо на ГКПП "Кулата", директорът на НВМС обясни, че камионите не са пуснати в страната, защото нямат сертификати. Вчера той е пуснал факсове до колегите си в Холандия и Ирландия, за да се изясни възрастта на месото. Няма методика, по която да се установи възрастта, може да се каже само дали то е вредно или не е, поясни Байчев.