Начало » Новини » Интервю
30.11.2018 г.

Дамян Вътев – предизвикателството да си иновативен фермер

Дамян Вътев – предизвикателството да си иновативен фермер

Дамян Вътев е управител на Биологика ООД и се занимава със земеделие вече от 11 години, в района на Севлиево – с. Дамяново, като основната дейност на стопанството е производството на зърнено-житни култури – 9000 дка и в допълнение към тях 300 дка сини сливи. Навлиза в земеделските среди с идеята да развива месодайно говедовъдство, но след време се ориентира към производството на зърнено житни култури, с което се занимава и до ден днешен. Той е един от иновативните фермери, които започвайки своя бизнес в сферата на земеделието, допринасят с know-how, иновативни подходи и оптимизация при традиционните процеси, като трансформира в стопанството си в модерна ферма с помощта на новите технологии.

„Да си иновативен фермер е от една страна трудно, защото изисква инвестиции, а от друга страна не е невъзможно, като човек трябва да бъде отворен към новостите. Като всяко нещо, което се развива, така и земеделието се развива като технологии, като възможности, като машини и ако човек се интересува и чете, ако познава добре условията, в които той работи може да оптимизира работните процеси и да спести.“

Всички трактори в стопанството са оборудвани с оборудване за прецизно земеделие на водещия американски производител Trimble, което позволява на машините да се движат с минимална намеса от страна на механизаторите, като така се повишава продуктивността и се елиминира влиянието на човешките грешки по време на работа в затруднени условия. Това е само една от причините да наречем Дамян Вътев иновативен фермер, като определено той може да разкаже много за своят опит и практиките, които е въвел в стопанството си.

Второто нещо, което прави впечатление в стопанството е наличието на две прикачни пръскачки Berthoud, които той използва съответно за житни култури и за овошки, като интересното тук е, че въпреки не толкова големия обем сини сливи, които той отглежда Дамян е заложил на високотехнологична и високопродуктивна пръскачка Berthoud WinAir, с която той се гордее, тъй като е първата такава в страната ни.

Като един иновативен фермер г-н Вътев притежава и инвентар с марката Kverneland, в частност плуг, тъй като това е една от най-надеждните марки плугове, които един земеделски производител може да си закупи у нас. Плугът е обръщателен модел 2500 S със системата Autoreset, коятодава нон-стоп защита на плужните тела от препятствия и камъни в полето.

„От доста години използваме плуга, като мога да кажа, че сме доволни от неговата експлоатация и резултатите на полето. Това, което най-много оценявам в инвентарите Kverneland e тяхната надеждност“

Дамян Вътев е един от земеделските производители у нас, които сами създават своето стопанство и развиват успешно земеделско производство през годините, търсейки нови начини и методи за оптимизация на работата, които да доведат до улеснена работа на екипа и повишени резултати в края на стопанската година.

„Всички се състезаваме с времето в този занаят и винаги целта е за максимално кратко време да постигнем желания резултат. Иновативните машините спомагат за това. Благодарение на тях се постига оптимизирани на процеси, съкращаване на времето за извършване на дадена операция и помага много на механизаторите, които трябва да извършат обработката. Това води до спестяване и на време и на финансов ресурс. „ – споделя Дамян Вътев пред нашето издание.

Дамян Вътев – предизвикателството да си иновативен фермер
32151
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
На 22 март отбелязваме Световния ден на водата
На ул. „Червеноармейска“
Областната дирекция по безопасност на храните Добрич се раздели с ветеринарната лечебница
Периода на регистрация на сортовете за съхранение става 30 години
Нов регламент за растителния и горския репродуктивен материал
Безплатни учебници до XII клас
Правителството отпусна над 93 млн. лева за безплатни учебници
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини