Начало » Хоби земеделие » Малката градина
01.11.2018 г.

Мразовецът - градинското копие на минзухара

Наричан още колхикум или безвременник
Мразовецът - градинското копие на минзухара

sinor

Кърпи кожух, обикновен мразовец, безвременник или колхикум – появата му ни напомня за сбогуване с лятото и тържеството на есента. Латинското наименование идва от гръцкото название на областта Колхида в Западна Грузия, където са разпространени много от видовете на този род, а е безвременник, защото има необичаен ритъм на развитие. По същата причина през Средновековието са го наричали Filius ante patrem, което значи „син преди бащата“.

У нас цветето е известно още и като есенен минзухар, но трябва да се знае, че няма нищо общо с минзухарите – те са от друг род. Приличат си само по формата на съцветията.

Познати са около 100 вида от този род и са разпространени в Европа, Азия и Северна Африка. Той е многогодишно луковично растение и за разлика от повечето подобни цветя, които се показват, развиват и цъфтят през пролетта, то безвременникът по това време вече е прецъфтял и оставил да избуяват само листата му – едри, удължено-ланцетни, които до началото на лятото отмират. Различните сортове цъфтят по различно време – в началото на есента разцъфтяват жълтите, а някои буквално преди падане на първия  сняг.

Цветовете достигат на височина до 20 сантиметра и са с различна окраска – бяло, жълто, виолетово, розово, пурпурно или изпъстрени в различни цветове. Някои видове имат много едри и кичести цветове, които при дъжд и вятър полягат. При диворастящите колхикуми в нашата страна доминират виолетово лилавите цветове. По-рядко се срещат в бяло и жълто.

Представителите на рода са непретенциозни декоративни растения, които се развиват добре на слънчеви места. Без пресаждане на едно място могат да растат доволно дълго време. Могат да се разполагат в близост до храсти, до високи тревисти растения, но само от южна страна.

Предпочитат лека и рохкава почва, но практически виреят навсякъде. Дълбочината на засаждане на луковиците зависи от размерите им и варира между 8 и 20 см.

Цветовете на безвременника се нападат силно от охлювите, защото са крехки и сочни. За предпазване почвата около тях може да се наръси със суперфосфат или железен сулфат.

Мразовецът се размножава лесно чрез дъщерни луковички. Изваждат се в средата на лятото след пълното отмиране на надземните части. Диворастящите видове се размножават чрез семена. При семенното размножаване свежите семена се засяват през юни-юли, а младите растения ще се появят на следващата пролет, но ще дадат цвят след 5-7 години.

Колхикумът е много красиво цвете, но с него трябва да бъдем и много внимателни, защото съдържа силно отровен алкалоид – колхицин. Желателно е луковиците да се пипат с ръкавици, защото при нараняването им може да причинят изгаряния по кожата и алергични реакции. Независимо от токсичните му свойства, той намира широко приложение в медицината. Алкалоидът бил известен още на древноримските лекари и се използвал за лечение на пристъпите на подагра. През последните години неговото поле на приложение се разширява значително, защото се оказва, че е много ефективно средство при редица други заболявания и възпалителни процеси.

Мразовецът е едно непретенциозно растение, което внася много красота и свежест в градината в есенните дни.

Мразовецът - градинското копие на минзухара
10847

Последни материали
Виж
БАБХ
Започва работа по промените в наредбата за опазване на пчелите
Европейски форум
Оперативни групи от цяла Европа се събраха на втора среща за иновациите
За качество още не се говори
Танева прогнозира 5,4 млн. тона реколта от пшеница тази година
В разгара на лятото
Жегата вдига цените на зърното в Евросъюза, но паника на пазара няма
Танева жъне в Сливенско преди официалния старт на кампанията на 5 юли
Резултати
Класация в националното състезание за дървосекачи
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам