Начало » Новини » Света
15.10.2018 г.

Петя Ставрева: Активните жени могат да бъдат мотор за възраждане на селските райони

Председателят на Обединени земеделци в Лисабон:
Петя Ставрева: Активните жени могат да бъдат мотор за възраждане на селските райони

sinor

Активните жени в селата могат да бъдат мотор за възраждането на селските райони, заяви пред международна конференция на жените в Лисабон председателят на политическа партия „Обединени земеделци“ Петя Ставрева. Тя представи свое изследване за положението на жените в малките населени места в България, изготвено на базата на интервюта с жени от различни възрастови групи и от различни региони на страната. 

Изследването е публикувано в международно издание за аграрна политика, което бе представено по време на конференцията в португалската столица.

Конференцията се е провела в навечерието на Международния ден на жените от селските райони -  15 октомври. Форумът е бил под надслов: „Жените изграждат активно общество” и в него са участвали жени от държави от различни континенти, от европейски и международни институции и организации, сред които Европейската комисия, Световната банка и Обединените нации.

Петя Ставрева е разказала за ролята и значението на българските жени от селските райони, като е наблегнала на необходимите промени за начина на подпомагане на развитието на малките населени места в бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г.

Основните трудности в селските райони остават безработицата, ниското заплащане, липсата на постоянна работа, недостатъчно развита инфраструктура, ограничени възможности за здравни грижи  и за качествено образование в селата. Обезлюдяването, миграцията на младите жени и трудният достъп до европейски програми за реализиране на проекти в селата са други проблеми, които стоят на дневен ред. Не на последно място допитването отчита и липсата на достатъчно културни събития за жителите на малките населени места.

Жените от различни възрастови групи имат сходни очаквания за необходими промени в политиката за развитието на селските райони. Те настояват за повече инвестиции в малките населени места, чрез които да бъдат разкрити нови работни места. За тях е важно да има специфична европейска програма, която да финансира само дейности в селата.

По време на конференцията е било посочено, че Европа продължава да се движи на няколко скорости. „Селските райони на стария континент изостават в сравнение с градовете по отношение на възможности за професионална реализация, образование и инфраструктура“, подчерта в изказването си пред форума Петя Ставрева. В същото време малките населени места имат голям потенциал за развитие като алтернатива на живота под стрес, замърсяването и трафика в градовете. Бъдещата политика за селските райони на европейско и национално ниво трябва да подкрепи по-ефективно развитието на алтернативни дейности в селата, сред които са селският туризъм и възраждането на традиционните фестивали и занаятите, подчерта Петя Ставрева.

Петя Ставрева: Активните жени могат да бъдат мотор за възраждане на селските райони
18005
 

Последни материали
Виж
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Свързани материали
Виж
ОСП след 2020 трябва да бъде по-справедлива, по-опростена и по-ефективна
Председател на партия „Обединени земеделци”:
Петя Ставрева: Мнозинството в ЕС е с нагласа за драстично орязване на директните плащания
Годишнина
На 1-и март ще се отбележат 136 години от рождението на Александър Стамболийски
Годишнина
Земеделците почитат днес паметта на Александър Стамболийски
Еврофинансиране
"Обединени земеделци" организират дискусия за новата агрополитика
Предстоящо
„Обединени земеделци” организират дискусия за новата агрополитика
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини