Начало » Пазари » Зърно
14.10.2018 г.

Срив в реколтите от царевица в Германия и Русия

Заради жегите през лятото
Срив в реколтите от царевица в Германия и Русия

Германските фермери на практика приключиха с прибирането на царевичната реколта, но повод за радост няма – обновената оценка на Федерацията на кооперативите на производителите на зърнени култури в страната сочи, че са получени 2,7 млн. тона, или с цели 40% под миналогодишния резултат от 4,5 млн. тона, съобщава електронното издание TopAgrar. Все пак реколтата е над песимистичната досегашна прогноза на федерацията от 2,3 млн. тона.

Заради сушата в голяма част от германските провинции са били засети по-малко площи с царевица. В южната и западната част на страната свиването е с 5% до 20%, а в северната и източната – на места и до 50%. Така засетите площи са намалели до 348 хил. хектара през тази година от 432 хил. хектара през миналата.

Реколтата от зърнените култури в Германия през 2018 г. е слаба като цяло – очаква се да бъдат ожънати 37,3 млн. тона, или с 18,1% под показателя за 2017 г.

В Русия положението не е чак толкова трагично, а и оценките до момента варират в по-широки граници – очаква се между 17% и 26% по-слаба реколта от царевица в сравнение с миналогодишните 13,2 млн. тона, коментират от електронното издание Агроинвестор. Най-консервативни са от Анализаторския център „СовЭкон”, откъдето през тази седмица понижиха прогнозата си с нови 800 хил. тона в сравнение с предвиждането от септември – до 9,8 млн. тона. Според експертите на центъра средните добиви се повишават с напредването на жътвата заради високите показатели в Централния федерален окръг, но това е съвсем недостатъчно, за да компенсира катастрофално ниските добиви в Южния федерален окръг. Дъждовете в средата на лятото помогнаха на посевите с царевица в централните руски области, но подминаха Южна Русия, отбелязват те.

Не толкова черногледи са в Института за конюнктурата на селскостопанските пазари, откъдето в началото наседмицата повишиха прогнозата си за реколтата от царевицадо 10,8 млн. тона от дотогавашните 10,6 млн. тона, тъй като добивите в Сибир и Урал са близки до рекордните стойности в централните области на страната.

От Службата за селското стопанство в чужбина към министерството на земеделието на САЩ са най-оптимистично настроени за реколтата от царевица в Русия, макар да понижиха прогнозата си с 1 млн. тона спрямо септемврийската оценка до 11 млн. тона. Освен това в предвиждането не е включен Крим, макар там площите с царевица да заемат само 1700 хектара. Като основание за понижаването на оценката е изтъкнат спадът на добивите с 9% спрямо средната стойност за последните 5 години. Експертите на службата отдават необичайно слабата реколта в Южна Русия на големите горещини през вегетационния период, но изтъкват, че силните резултати в централните области на страната донякъде компенсират понижението. Заради очаквания спад на реколтата от ведомството понижиха и прогнозата си за износа на царевица от Русия през селскостопанския сезон 2018-2019 г. до 3 млн. тона от очакваните досега 4 млн. тона. През миналия сезон страната изнесе 5,5 млн. тона от зърнената култура, отчитат оттам. Данни на руския Център за оценка на качеството на зърното потвърждават оценката – от началото на сезона до 9 октомври са изнесени 495 хил. тона царевица – с 42% по-малко в сравнение със същия период на миналия сезон.

Данни на Руската статистическа служба (Росстат) сочат, че през тази година е отчетено свиване на засетите площи с царевица с около 600 хил. хектара спрямо 2017 г. и те са 2,5 млн. хектара, което ще се отрази на крайната реколта. От министерството на селското стопанство на Русия съобщиха, че към 11 октомври царевицата е ожъната от 1,28 млн. хектара (53,2% от засетите площи), като са получени 5,55 млн. тона при 6 млн. тона към същата дата на 2017 г. От ведомството добавят, че средните добиви засега отчитат спад от 3,9% до 43 центнера от хектар, но резултатите се отличават рязко – в Краснодарския край, където са над 20% от засетите площи в страната, добивът е намалял с 20,4% до 30,6 центнера от хектар и като цяло в Южния федерален окръг се отчита спад на добивите от 15,5% до 29,7 центнера от хектар. В Централния федерален окръг обаче, където с царевица са засети 678 хил. хектара, добивите са с 12,4% по-високи в сравнение с 2017 г., достигайки 72,5 центнера от хектар, като в Калужка област досега фермерите са прибрали по 109,5 центнера от хектар. Като цяло в централната част на Русия засега са ожънати 40,6% от площите при реколта от 2 млн. тона – 2 пъти повече в сравнение със същата дата на миналата година.

Срив в реколтите от царевица в Германия и Русия
22798
 

Последни материали
Виж
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Земеделският министър плати гаранция от близо 2 милиона долара
Дъждовете в Украйна бавят сеитбата и може да се отразят на реколтата
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
Свързани материали
Виж
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Дерби® Супер Едно / Ланселот™ при царевица на страхотна цена
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини