Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.09.2018 г.

Мандарината от семка изисква търпение

Облагородете с пъпка от плододаващо дърво
Мандарината от семка изисква търпение

На снимката осем месечни мандаринови дръвчета посадени от семка

Много са любителите на екзотиката, които се опитват да си отгледат интересни растения от семена, които или са извадили от плодове, или са получилии от приятели.  Особено ревностни любознайковци са децата. Най-често те изяждат с удоволствие мандаринката или портокала и пъхват някоя семка в почвата на първата попаднала им саксия. Радват се на кълна, на нарастващото растение с лъскави ароматни листа. И чакат ...да цъфне. Децата все пак имат време да почакат 12-15, че и повече години  Такъв е биологичният срок при цитрусовите. Има случаи цъфтежът да започне след 20-годишно очакване, особено ако често губи листа през зимата или по други причини.  Само семенните растения на грейпфрута често проявяват нетърпение – първият цвят може да се появи още през първата година. Понякога дори и плод се развива от него. Но след това започва истинският биологичен срок – нормално зацъфтява едва след 12-15 години.

Обрагородете с пъпка

Мандарината, отгледана от семе, трябва да се облагороди с пъпка от плододаващо дърво. Това е несложна операция. За да се извърши качествено присаждане, е необходимо  да се подържа активен растеж, за  да има добро сокодвижение, т.е. кората да се “отлепва” лесно.  Разбира се, прекаленото поливане може да причини загниване на най-активните коренчета и така да наруши нормалното състояние на растението. Почвата трябва да се подържа леко влажна и в никакъв случай да не е постоянно мокра. В чинийката отдолу не трябва да се задържа вода – тя гони кислорода от почвата и причинява “задух” на корените.  

Дръвчето може да остане вечнозелено

Любителите трябва да знаят, че от мандарината и портокала не се получават добри подложки за присаждане. По-добре е да се засеят семена от лимон и грейпфрут – те имат по-пълно, по-цилиндрично гладко стъбло.

Мандарината от семе може да си остане само красиво вечнозелено дъхаво украшение на домашната градинка. Но при много търпение може и да дочакате цъфтеж и плододаване. През зимата е по-добре да държите дръвчето на по-хладничко светло место и много рядко да поливате. Полезно е да подхранвате поне  веднъж месечно – за предпочитане е да се използва течен тор. На етикета на бутилката е дадена нормата за разреждане на тора.

Наложителна ли е резитбата

Не режете мандарината постоянно и безразборно. Премахвайте се само някои клончета вътре в коронката, за да се подържа тя отворена, добре осветена. Може да съкратите онези леторасли, които се опитват да изпреварят във височина останалите. През лятото дръвчето се чувства по-добре между други растения в градината, но ако е на тераса, саксията трябва да се обвие с горски мъх или друга материя, за да не се прегрява.

Мандарината от семка изисква търпение
53368
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Можем да използваме кората на мандарината в зеленчуковата градина
Отглеждане на мандарина в саксия
Компактното дръвче може да роди до 400 плода
Миниатюрната мандарина
Нарът обича слънцето, мандарината – поливането
Всяка година презасаждайте в по-голям съд
Мандарината не спи, подхранвайте я често
Има нужда от постоянна светлината
Мандарината
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини