Начало » Хоби земеделие » Малката градина
25.08.2017 г.

Мандарината

Има нужда от постоянна светлината

Мандарината е характерен представител на цитрусови растения със сравнително висок декоративен ефект. За това все повече българи се престрашават да отглеждат това растение, както и доста често се използва за озеленяване на градини.

Произходът на Мандарината е от страната на изгряващото слънце - Япония. В нашите климатични условия и в условията на отглеждане в саксия мандарината може да достигне максимална височина до около 1 м. В естественото си местообитание тя може да достигне малко по-големи размери.

Декоративният ефект на растението се подсилва и от неговия цъфтеж. Видът цъфти няколко пъти през годината, като цветовете са бели на цвят. Цветовете излъчват аромат, но не толкова силен като тези на лимона. Към светлината мандарината е много взискателна. Трябва да й бъде избрано такова място, на което да бъде постоянно огряна от светлината.

Ако и се избере място, което не е осветено добре, може да се стигне до окапване на листата. Затова е хубаво да се избира място близо до прозорец.

През летните месеци този вид понася всякакви температури, но през зимата е хубаво температурите да не падат под 10ºС. По-ниски температури могат да доведат до влошаване на декоративния вид на растението, а понякога и до неговото загиване.

Мандарината е взискателна и към въздушната влажност. Изисква висока въздушна влажност. Затова през горещите летни месеци и когато растението се намира в стаи с парно или климатик, е хубаво листата му да се пулверизират (намокрят) от време на време. Това води до повишаване на въздушната влажност.

Относно поливането не трябва да се прекалява с него. Почвата винаги трябва да е умерено влажна. Преполиването води до задържане на вода около корените. Това води до загниване на корените и до влошаване на декоративния ефект на растението, а понякога и до неговото загиване. За да се предотврати задържането на вода на дъното на саксията се прави дренаж, който да отвежда ненужната вода.
Мандарина

Почвата, върху която се развива Мандарината, трябва да е лека по механичен състав и богата на хранителни вещества. За повишаване на декоративния ефект на растението и за правилното му развитие е хубаво през цялото лято и есента да се тори.

Торенето се прави за подхранване на растението, когато почвата е изчерпала хранителните си вещества. Торенето се извършва с минерални торове, разтворени във вода.

Размножаването става през цялата година, като се използват резници, които се поставят в пясък и след вкореняването се засаждат в почва.

Ако размножаването става със семена, е хубаво младите растения да се облагородят, защото иначе няма да дават плод. Препоръчително е растението да се оформя още от малко чрез резидби и да се формира една компактна корона.

Мандарината
16480
 

Последни материали
Виж
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Можем да използваме кората на мандарината в зеленчуковата градина
Отглеждане на мандарина в саксия
Облагородете с пъпка от плододаващо дърво
Мандарината от семка изисква търпение
Компактното дръвче може да роди до 400 плода
Миниатюрната мандарина
Нарът обича слънцето, мандарината – поливането
Всяка година презасаждайте в по-голям съд
Мандарината не спи, подхранвайте я често
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини