Начало » Хоби земеделие » Малката градина
25.08.2017 г.

Мандарината

Има нужда от постоянна светлината

Мандарината е характерен представител на цитрусови растения със сравнително висок декоративен ефект. За това все повече българи се престрашават да отглеждат това растение, както и доста често се използва за озеленяване на градини.

Произходът на Мандарината е от страната на изгряващото слънце - Япония. В нашите климатични условия и в условията на отглеждане в саксия мандарината може да достигне максимална височина до около 1 м. В естественото си местообитание тя може да достигне малко по-големи размери.

Декоративният ефект на растението се подсилва и от неговия цъфтеж. Видът цъфти няколко пъти през годината, като цветовете са бели на цвят. Цветовете излъчват аромат, но не толкова силен като тези на лимона. Към светлината мандарината е много взискателна. Трябва да й бъде избрано такова място, на което да бъде постоянно огряна от светлината.

Ако и се избере място, което не е осветено добре, може да се стигне до окапване на листата. Затова е хубаво да се избира място близо до прозорец.

През летните месеци този вид понася всякакви температури, но през зимата е хубаво температурите да не падат под 10ºС. По-ниски температури могат да доведат до влошаване на декоративния вид на растението, а понякога и до неговото загиване.

Мандарината е взискателна и към въздушната влажност. Изисква висока въздушна влажност. Затова през горещите летни месеци и когато растението се намира в стаи с парно или климатик, е хубаво листата му да се пулверизират (намокрят) от време на време. Това води до повишаване на въздушната влажност.

Относно поливането не трябва да се прекалява с него. Почвата винаги трябва да е умерено влажна. Преполиването води до задържане на вода около корените. Това води до загниване на корените и до влошаване на декоративния ефект на растението, а понякога и до неговото загиване. За да се предотврати задържането на вода на дъното на саксията се прави дренаж, който да отвежда ненужната вода.
Мандарина

Почвата, върху която се развива Мандарината, трябва да е лека по механичен състав и богата на хранителни вещества. За повишаване на декоративния ефект на растението и за правилното му развитие е хубаво през цялото лято и есента да се тори.

Торенето се прави за подхранване на растението, когато почвата е изчерпала хранителните си вещества. Торенето се извършва с минерални торове, разтворени във вода.

Размножаването става през цялата година, като се използват резници, които се поставят в пясък и след вкореняването се засаждат в почва.

Ако размножаването става със семена, е хубаво младите растения да се облагородят, защото иначе няма да дават плод. Препоръчително е растението да се оформя още от малко чрез резидби и да се формира една компактна корона.

Мандарината
15675
 

Последни материали
Виж
Министър Вътев: ЕК да направи цялостна оценка на правилата за Зелената сделка и въздействието й върху земеделието
При подготовката
Грешки, които можем да избегнем при отглеждане на разсада
Среща в МС до края на седмицата
Браншът ще търси политическа подкрепа от Денков и Габриел за законовите промени
ДЗЕС 6 е препъни камъкът
Кампанията за 2024 г. ще се забави, ако корекциите в Стратегическия план не бъдат одобрени до средата на март
В МЗХ се проведе пето заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения
Около 3 хиляди декара от държавния фонд може да се предоставят на градинари
Анализ
Реколтата от рапица в Европа през 2024 г. пада, но при цените има оптимизъм
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Можем да използваме кората на мандарината в зеленчуковата градина
Отглеждане на мандарина в саксия
Облагородете с пъпка от плододаващо дърво
Мандарината от семка изисква търпение
Компактното дръвче може да роди до 400 плода
Миниатюрната мандарина
Нарът обича слънцето, мандарината – поливането
Всяка година презасаждайте в по-голям съд
Мандарината не спи, подхранвайте я често
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини