Основна причина за драстичното увеличение на производството на соя в света през последните 25-30 години е развитието на животновъдния и птицевъдния отрасъл и рязкото увеличение на търсенето на соев шрот основен високобелтъчен компонент в комбинираните фуражи.
"Соевият шрот е с много високо съдържание на протеини и аминокиселини и това му осигурява ценово предимство в сравнение с други шротове от маслодайни култури," - обясни Кайл Флин, директор бизнес-развитие, в авторитетна американска компания „ST Equipment & Technology”. Това е така, но точно заради тези свои безспорни хранителни предимства цената на шрота произведен от соя е с около $175 за тон по-скъпа, в сравнение с подобен продукт, произведен от слънчогледово семе.
В своето изказване пред международната конференция " Black Sea Oil Trade-2018 " Флин акцентира и върху една много важна подробност. Според ST Equipment & Technology понастоящем близо 90 на сто от соевия шрот в глобален мащаб вече се произвежда от генномодифицирана соя. Напоследък това започва да се превръща в проблем, тъй като редица държави поради религиозни и други причини не гледат с добро око към генетично модифицираните продукти, дори при използването им в смеските за изхранване на животни и птици. Естествено, че в условията на агресивната конкурентна борба, този факт не остана без внимание на съответните специалисти. Усилията на ST Equipment & Technology са били насочени към увеличение на съдържанието на протеин в шрота произведен от слънчогледово семе. Участниците в престижния международен форум бяха запознати с резултатите от тази много важна иновационна разработка в специална презентация изцяло посветена на новата технология за максимилизация на съдържанието на протеин в слънчогледовия шрот „Maximizing Value of Sunseed Meal with Dry Tribo-electrostatic Protein Enrichmen”.
"Опитахме се да използваме метода за електростатично отделяне на брашното от маслодайните семена. Това се превърна в тема на изследванията на много учени. Същността на метода се състои в това, че слънчогледовото семе - кюспе се смила и се подлага на електростатично разделяне. Абсолютното увеличението на съдържанието на протеин е с над 18 на сто (от 30% на 48%), "- споделен и Кайл Флин пред представителите на компании от 27 страни.
Тази иновационна разработка позволява да се увеличи значително рентабилността от преработката на слънчогледово семе. При действащите схеми (слънчогледа се купува по пазарни цени и се преработва в скъпото масло и евтиното по стойност брашно) се получава печалба средно по 94 $ / тон, то при използването на процеса за обогатяване на шрота с протеин по метода STET печалбата от преработката се покачва до ниво от $ 118 / тон семена.
"Процесът STET е напълно сух, неенергийно-интензивен и прост. Полученият по този начин слънчогледов шрот не съдържа ГМО, но има същото съдържание на протеин като соевото брашно "- каза Кайл Флин.
Източник: UkrAgroConsult.