Начало » Хоби земеделие » Цветарство
21.09.2018 г.

Маклура (адамова ябълка) – декоративно и лечебно растение

Декоративни растения
Маклура (адамова ябълка) – декоративно и лечебно растение

Маклурата е двудомно растение от семейство Черничеви, което украсява паркове и градини навсякъде в страната и достига височина 15-20 м. Познати са девет вида, от които у нас са разпространени само два. Широко разпространена е в източната част на Северна Америка и Средна Азия, но вирее добре на Балканския, Апенинския и Кримски полуостров. Носи името на американския естественик Уорън Маклър, който описва растението. Маклурата е позната под много други имена – адамова ябълка, Божий дар, див портокал, индийски или китайски портокал, конска ябълка, маймунска топка. Пренесена е у нас в края на 19 век.

Маклурата се размножава чрез семена, резници и отводи. Тя е невзискателна към почвата, сухоустойчива, приспособява се лесно, топлолюбива и при по-продължителни ниски температури може да измръзне, но отново израства от корените. Подходящи са местата, които са защитени от силни ветрове и течения.

Адамовата ябълка обича слънчеви места, но вирее и в полусянка, а когато е на сянка, клоните и се огъват.

Маклурата е листопадна и има тъмнозелени лъскави листа, които приличат на цитрусовите. Клоните развиват бодли, които към основата изчезват. Дървесината е здрава, жълта и по-светла по периферията , а към центъра става по-наситена. Използва се за декорация, за дръжки на ножове, за изработване на лъкове и музикални инструменти.

Дърветата се засаждат единично или редово, за живи плетове и стени.Нарастват бързо и се поддават на резитба.

Женските цветовете на маклурата са светлозелени и събрани в топчести съцветия. Цъфти през май-юни. Съплодията на външен вид приличат на цитрусови, жълто-зелени с набръчкана повърхност, сочни, ароматни, достигащи до 10-15 см диаметър, но неядливи. Ароматът на срязан плод наподобява на краставица.

Дърветата разгръщат своята декоративна стойност и стават приблекателни в края на лятото, когато съплодията нараснат и започнат да се оцветяват, но особено красиви са, когато листата опадат и останат плодовете. Те се използват за есенно аранжиране, съчетават се прекрасно с хризантеми и издържат до 2-3 месеца.

Състав

Адамовата ябълка съдържа дъбилно вещество маклорин, ефирно масло, витамини, органични киселини, ферменти, сапонини, флавоноиди, пектин, микро- и макроелементи. По химически състав са много близки до черницата.

Лечебни свойства

В народната медицина маклурата намира широко приложение за лечение на различни заболявания – полиартрит и подагра, радикулит и остеохондроза, възпаление на лимфните възли, хемороиди и аденоиди, кожни заболявания – дерматити, псориазис и екземи.

От плодовете се приготвят маз, масло и настойка.

Препаратите се използват външно и вътрешно.

Настойка се приготвя като плодът се настъргва или нарязва наситно, залива се със спирт, затваря се плътно и се остая на тъмно място за половин или една година.

Маслото се приготвя по следния начин: плодовете се нарязват, заливат се с растително масло и престояват две седмици. Използва се за лечение на дерматити, псориазис и екземи.

Маз се приготвя от настъргани плодове и прясна свинска мас в съотношение 5:1 и престоява на водна баня 1 денонощие или се смесва с настойка в съотношение 2:1.

 

 

Маклура (адамова ябълка) – декоративно и лечебно растение
266751
 

Последни материали
Виж
Приеми за над 100 млн. лв. ще бъдат отворени по ПМДРА до края на 2024 г.
ДФЗ
Изплатени са близо 80,5 млн. лв. по еко схемата за разнообразяване на културите
ДФЗ
Преведени са над 30,5 млн. лева за биологично растениевъдство за 2023 - ето ставките!
Предстоящо
На 29 юни в Козлодуй ще се проведе Фестивалът на рибата
Министерство на иновациите и растежа
Меморандум за сътрудничество в областта на зеления водород
Наръчник Кампания 2024
Срокове и дейности, приложими през 2024 г. за екосхемата Еко-БРЕИ
Свързани материали
Виж
И през зимата плодовете й украсяват клоните
Маклурата се превива под сянка
Отглежда се успешно и у нас
Маклурата – светло зелени портокали
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини