Начало » Новини » Коментари
16.08.2018 г.

До края на годината информационната система за биофермерите ще бъде актуализирана

Министерство на земеделието, храните и горите
До края на годината информационната система за биофермерите ще бъде актуализирана

sinor

Министерството на земеделието, храните и горите изпълнява  препоръките от одита на Сметна палата за засилване на контрола върху биологично произведените храни и продукти, съобщиха от агроведомството. Освен подобряване на системата за контрол над биологичното производство, включваща контролиращите лица, ще се усъвършенства и регистъра на министерството на земеделието и на Българската агенция по безопасност на храните.

Надградената информационна система ще стартира през последното тримесечие на тази година, уверяват от агроминистерството.

По отношение на препоръките за подобряване на информационната система агроведомството е предприело стъпки за подобряване на функционалностите на специализирания софтуер на производители, преработватели и търговци на биологични продукти и храни. Системата ще осигури връзка с информационните системи на  Държавен фонд земеделие (ДФЗ) И Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Ще осигури идентификация на площите, животни, пчелини в система за контрол, информация за резултатите от осъществения контрол от контролиращите лица и за изпълнение на наложените мерки, данни за партиди или продукция с нарушен биологичен статус. В тази система ще бъде въведена и информация за взети проби и резултати от анализи, ще има проследяемост на записите и вписване на срока на валидност и продуктовия обхват на разрешението за контролна дейност.

Контролиращите лица отговарят пряко за контрола върху производството, преработката и търговията на биологични продукти и храни. МЗХГ издава разрешително за контролна дейност и осъществява надзор върху дейността на контролиращите лица. БАБХ осъществява контрол в търговската мрежа на биологични продукти и храни.

Препоръките могат да се разделят условно в три основни групи - нормативни промени, процедурни промени и промени в информационната система.

С новите нормативни промени се цели да се обхване контрола по цялата верига – производство, преработка и търговия. Измененията са насочени към създаване на условия за гарантиране на качеството.

Водещо тук е изменението и допълнението на Закона за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз, в частта биологично производство.

Основните промени са в посока разширяване на състава, обхвата и размера на санкциите, които се налагат на сертифициращите лица при неизпълнение на задълженията им във връзка с осъществявания от тях контрол. Санкцията при неизпълнение на задълженията им във връзка с разпоредбите на европейското законодателство е увеличена четири пъти.

Въведени са изисквания към броя и квалификацията на контролиращите лица и ресурсната им обезпеченост с цел гарантиране на качеството на извършваната контролна дейност над биологичното производство.

Законът бе качен за обществено обсъждане от 31 май до 30 юни 2018 г. Очаква се внасяне за решение в Министерски съвет през септември 2018 г.

Също така се изготвя  проект на наредба за биологично производство с цел създаване на условия за гарантиране на качеството на биологичните продукти. Предвидено е контролиращите лица да бъдат обект на санкции при установяване на нарушения от страна на операторите, които не са докладвани от тях.

Четири пъти е завишен процентът на задължителните административни проверки на операторите. За първи път се въвежда минимален брой на физически проверки на място за два процента от операторите.

Предложени са и промени в Каталога от мерки, като за нарушенията, за които до сега са налагани по-леки мерки, съгласно действащата Наредба 1/2013 г., са предвидени по-тежки мерки.

Въведено е задължително вземане на проби преди издаване на сертификата за биологично производство. Направени са значителни промени във връзка с текстовете, регламентиращи административната процедура по отношение на издаването на разрешение и надзора.

Проектът на наредба бе публикуван на страницата на МЗХГ за обществено обсъждане в периода 29.06.-28.07.2018 г и в момента се отразяват и обсъждат постъпилите становища и бележки. Очаква се финализиране на изпълнението на препоръката към октомври 2018 г.

Процедурните  промени се отнасят до актуализиране на процедурата за издаване на разрешително за контролна дейност като са въведени подробни контролни листа за документиране на извършените проверки на подадената от заявителя документация. Изменената процедура е утвърдена още през януари 2018 г.

Предприети са стъпки и за подобряване на процедурата за извършване на годишни надзорни проверки върху дейността над контролиращите лица. Тя е утвърдена през май 2018 г. и предвижда завишен контрол още преди влизане в сила на промяната в Закона за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз.

До края на годината информационната система за биофермерите ще бъде актуализирана
20978
 

Последни материали
Виж
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ малки производители на овес очакват обезщетения заради срива в цените
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Свързани материали
Виж
Национална биоасоциация - позиция
Все още не е чута думата на биофермерите
От днес до 5 декември
Точен график със семинарите за начеващи биофермери
Питайте служебния министър защо!
Десет дни преди края на Кампанията биофермерите няма как да затворят заявленията си
От 3 до 21 юли ще се приемат заявления за биоземеделие, екология и климат и хуманно отношение
От 3 до 21 юли ще се приемат заявления по интервенциите от втория стълб в Кампания 2023 г.
Фонд „Земеделие”
Биофермерите получиха завишени ставки за Кампания 2022 в размер на 51 млн. лева
Първа част
Биологичното земеделие – добра възможност за дребния фермер
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини