Начало » Новини » Страната
15.08.2018 г.

Две от одобрените 11 национални научни програми до 2022 г. са в областта на животновъдството и храните

Решения на Министерския съвет
Две от одобрените 11 национални научни програми до 2022 г. са в областта на животновъдството и храните

sinor

На днешното си заседание правителството одобри 11 национални научни програми, които ще бъдат изпълнени в периода 2018-2022 г. Две от тях са в областта на селското стопанство. Първата научна програма е посветена на „Здравословните храни за силна биоикономика и качество на живот“. Втората програма е на тема „Репродуктивните биотехнологии в животновъдството в България“, съобщиха от пресцентъра на МС.

Научните програми целят да създадат условия за търсене и намиране на решения на актуални и значими обществени предизвикателства, свързани с екологични, технологични, културно-исторически, етични, здравни, икономически и др. въпроси и проблеми, както и за стимулирането на младите учени в страната. Програмите са разработени и съгласувани със секторните политики на редица министерства. Научните дейности са определени след постигнато съгласие между висшите училища и научните организации в България за съвместно изпълнение на заложените в програмите цели.

В рамките на отделните тематични програми се планират изследвания на климата, водните ресурси, бедствията, цифровите технологии, технологии за електронно здравеопазване, разработване и въвеждане на методология за изследване на дарената кръв, изследвания в областта на здравословните храни и биотехнологиите, изследвания за добиване на нисковъглеродна енергия за транспорта и бита и др.

С изпълнението на програмите се постига преодоляване на фрагментацията в научноизследователската система, консолидиране на научноизследователския потенциал, споделено използване на изградена инфраструктура, концентрацията на финансови ресурси за решаване на важни за обществото проблеми и избягване на двойното финансиране.

Освен намиране на компетентни решения, програмите ще допринесат за: насърчаване реализацията на младите учени в организации, занимаващи се с научна дейност в страната; нарастване броя на учените в България; дългосрочна реинтеграция на научната диаспора в български научни и научно-образователни институции и повишаване на трансфера на знания, посочват от МС.

Останалите одобрени от Министерския съвет програми са „Информационни и комуникационни технологии за единен цифров пазар в науката, образованието и сигурността“, „Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита“ (ЕПЛЮС)   „Опазване на околната среда и намаляване на риска от неблагоприятни явления и природни бедствия“,  „Културноисторическо наследство, национална памет и прогрес на обществото“, “Електронно здравеопазване в България“,„Млади учени и постдокторанти“, „Разработване на методология за въвеждане на NAT технология за диагностика на дарената кръв в трансфузионната система на Република България“, „Върхови изследвания и хора за развитие на европейска наука“ (ВИХРЕН) и „Петър Берон. Наука и иновации с Европа“ (Петър Берон и НИЕ).

Две от одобрените 11 национални научни програми до 2022 г. са в областта на животновъдството и храните
8353
 

Последни материали
Виж
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Свързани материали
Виж
Решения на Министерския съвет
Одобрени са две научни програми за 9 млн. лв. в агросектора
Образование
Научната лаборатория за деца на Байер ще посрещне близо хиляда ученици от София
Решения на Министерския съвет
Промени в Националната пътна карта за научна инфраструктура
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини