Начало » Хоби земеделие » Цветарство
13.08.2018 г.

За очарованието на восъчето (хоята)

Практика
За очарованието на восъчето (хоята)

sinor

Цветето хоя (или восъче) е род, съдържащ над 300 вида тропически катерливи растения от семейство Олеандрови. В естествена среда са разпространени в Южна Азия, през Полинезия до Австралия. У нас се отглежда като стайно растение. Восъчето е не само многофункционално, по отношение на формиране, но и изненадващо пластично. Отглежда се на опори, във висящи кошници или оформено в необичайни фигури и дори скулптури, носещо много зеленина и вертикални акценти на дизайна. Очарователни, извисяващи се и елегантни топки от съцветия с уникални цветни звезди и аромат грабват от пръв поглед.

Хоята е едно не особено претенциозно растение, което може да бъде чудесен подарък за всеки любител на цветята. Цъфти от май до октомври с бели, жълти, розови, светлозелени или тъмночервени съцветия, като вътрешните звезди контрастират по цвят, имат сладникав аромат и отделят нектар.

Листата имат също висока декоративна стойност – типични сукуленти, които са плътни, твърди, восъчни, оцветени от бледозелено до тъмнозелено, кремаво, а някои видове с вариегатни листа или изпъстрени със сребристи точки.

Дължината на лианата може да достигне до 10 м.

У нас най-популярна е Hoya carnosa, но има и други видове, които могат да се намерят на пазара – Hoya bella (вид джудже с висока декоративна стойност), Hoya majestic, Hoya imperialis с тъмночервени цветове или Hoya multiflora с дълги до 14 см листа.

Восъчето е силно зависимо от светлината, но не понася пряката слънчева светлина, затова трябва да сте внимателни в избора на място.

Това цвете не толерира честите премествания от едно на друго място, особено по време на цъфтеж. По-добре да остане на по-малко осветено място, пред това да бъде премествано, защото може да изхвърли всички формирани цветни пъпки.

Хоята не проявява особена чувствителност към температурните условия, не се страхува от екстремни температури, но най-висока декоративност достига при 18-20 градуса. Обича често проветряване, но трябва да се пази от въздушни течения.

Восъчето като типичен сукулент не понася излишната влага и трябва да се подхожда сдържано към поливането, като се допуска добро изсъхване на пръстта между процедурите. Обича по-високата влажност на въздуха, но не и създаването на оранжерийни условия. Добре се чувства , когато се пръскат листата с отстояла вода, но е важно да се пазят цветовете.

Независимо от обемната листна маса, хоята не се нуждае от обилно и често подхранване. Достаъчно е да се извършва един път месечно, в стандартни дози, по време на цъфтеж. Най-подходящи са комплексните минерални препарати, съдържащи азот, фосфор и калий.

За получаване на обилно цветоносене е необходимо малко да се помогне на растението преди цъфтеж.Това става с потапяне на саксията за около 2 часа във вода с температура 35-36 градуса или на цялото растение за около 30 минути.

Растенията могат да се стимулират и при повишена осветеност, в това число и изкуствена светлина.

Хоята се размножава чрез резници пролет и есен, като се отрязват в междувъзлията, излишните листа се отстраняват и се остават 2-3 листа. Укореняването става в субстрат, пясък или вода. Важно е температурата да бъде не по-ниска от 20 градуса.

При подрязване и почистване не бива да се отстраняват цветоносите и стъблата, на които се намират те, защото восъчето формира новите цветове на тези от предходната година. При благоприятни условия пуска и нови съцветия, но най-напред разцъфтяват тези, които се намират на старите цветоноси.

За очарованието на восъчето (хоята)
45470
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
3 цветя за лентяи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини