Начало » Важно за фермера » Животновъдство
07.08.2018 г.

През октомври ще има второ издание на изложението „Фермер Експо Раковски 2018“

Предстоящо
През октомври ще има второ издание на изложението „Фермер Експо Раковски 2018“

sinor

На 12 и 13 октомври в Раковски ще се проведе второто издание на изложението за животновъди „Фермер Експо Раковски 2018“, съобщи Рангел Матански, съпредеседател на Съюза на говедовъдите в България. Организатори са организацията на производителите „Фермерско мляко“, Министерството на земеделието, храните и горите, евродепутатът Владимир Уручев, община Раковски и Институтът за агростратегии и иновации. На есенното издание ще присъства и еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел.

„Фермер Експо Раковски 2018“ ще изведе като акцент създаването на връзка между иновации и животновъдство в България. Изложението е насочено към малки и средни ферми, които поради естеството на семейния труд и целогодишната заетост остават в страни от тези динамични процеси.

Това в крайна сметка води до неефективно и нерентабилно животновъдство, а оттам и до ликвидиране на ферми и обезлюдяване на селските райони. В тази връзка и с участието на комисаря по цифрова икономика и общество Мария Габриел ще бъдат зададени основната тема на второто издание, а именно дигиталните технологии и иновации.

Внедрени и работещи иновативни решения ще бъдат демонстрирани от представители на оперативни групи от  Европейското партньорство за иновации за селскостопанска производителност и устойчивост (ЕПИ-АГРИ). Ролята на това партньорство е да се повиши производителността и устойчивостта в селското и горското стопанство, за да може секторът по - добре да се справи с предизвикателствата на днешния ден — засилената конкуренция, по-резките промени в пазарните цени, изменението на климата и по-строгите екологични правила.

Институтите на Селскостопанска академия ще представят иновациите, които са разработили в сферата на животновъдството и ще бъде реализиран контакт с хората, които ги използват и внедряват, а именно животновъдите. В допълнение възможност да представят услугите, които предлагат на млади и малки фермери ще бъде дадена на Национална служба за съвети в земеделието.

Владимир Уручев, който е член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент, ще представи предизвикателствата пред селското стопанство в контекста на бъдещата Обща селскостопанска политика на Европейския съюз. Производството на безопасни и висококачествени храни, защитата на екологичните стандарти и хуманното отношение към животните са важна част от новата рамка на политиката. Тазгодишното изложение по животновъдство и фермерски храни ще подчертае още един важен аспект на бъдещата ОСП - необходимостта от подкрепа и популяризиране на местните пазари и късите вериги за доставки на храни като важен инструмент за засилване на позицията на първичните производители в рамките на веригата за доставки на храни. По този начин ще се гарантира справедливото разпределение на добавената стойност между производителите, преработвателите и сектора на търговия на дребно. В тази посока ще бъдат демонстрирани добри практики по изграждане на къси вериги на доставки, от регистрирани производители на фермерски храни и представени за дегустации фермерски продукти – месни, млечни, пчелни и др.

Специално място на изложението ще бъде отделено на връзката образование-практика. Възможности за професионално земеделско образование ще бъдат представени от средните и висши училища в сферата на земеделието в България, тъй-като без квалифицирана работна ръка не може да се реализира иновативно и успешно животновъдство.

Кметът на община Раковски Павел Гуджеров също ще допринесе за събитието с провеждане на Фестивал на селската кухня "Вкусовете от вчера", на който всяко от седемте населени места от общината ще представи кулинарните си традиции и характерни народни носии. Паралелно с това ще бъде изнесена фолклорна програма от самодейци от област Пловдив и реализирани различни демонстрации по приготвяне на традиционни местни храни – лютеница, катми, пиде, прясно сирене и кашкавал, сладък суджук и др.

Целевата група на изложението е гръбнака на европейското земеделие, а именно семейните ферми с животновъдно направление от малък и среден размер. Допълнителен фокус ще бъде насочен към онези от фермерите, които са изградили или имат намерение да стартират къси вериги на доставки, като алтернатива за постигане на устойчив и рентабилен семеен бизнес. На едно място ще бъдат събрани и представени иновативни решения за производство и маркетинг, обучения и консултантски услуги, обслужваща индустрия, добри практики и реализирана връзка производител – потребител.

Целта на изложението е да се:

-           покажат животни с високи селекционни и продуктивни качества;

-           повиши осведомеността на малките и средни животновъди за значимостта и приложимостта на иновации, в частност дигиталните;

-           съберат на едно място и представят европейски и български добри практики в полето на внедрените иновации, както и ускори процеса по обмяната им;

-           представят добри практики в сферата на късите вериги на доставки и фермерски храни;

-           представи самобитната красота на местния фолклор и традиционните храни

-           направи връзка наука-образование-практика;

-           популяризира дейността на национални консултантски и информационни служби;

Изложението ще се проведе на Пазара за живи животни в квартал Секирово на град Раковски.

В предишното издание на изложението бяха представени 103 животни от 16 земеделски производители, сред които Аграрен университет Пловдив и Земеделски Институт - гр. Стара Загора. Петнадесет животновъда  демонстрираха собствени фермерски млечни и пчелни продукти, като посетителите имаха възможност да дегустират и закупят произведените във фермата храни. Своята дейност представиха Национална служба за съвети в земеделието, Селскостопанска академия, Аграрен университет Пловдив, Висше Училище по Агробизнес и Развитие на Регионите Пловдив, Тракийски университет Стара Загора и Областен информационен център – Пловдив. Демонстрирана бе самобитната красота на фолклора от Община Раковски и реализирани демонстрации по приготвяне на традиционни храни – пиде, катми, прясно сирене, лютеница и др.

Връзката животно-фермер-храни-потребител е основната линия на Фермер Експо Раковски 2018. Точно поради тази причина е обърнато внимание на всеки един аспект от нейната реализация, в контекста на внедрени иновации и дигитално настояще.

През октомври ще има второ издание на изложението „Фермер Експо Раковски 2018“
16984
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини