Начало » Новини » Интервю
07.08.2018 г.

Безлов: Случаят Бенчо Бенчев разкри огромен проблем с трансформирането на зърнопроизводителите в латифундисти

Център за изследване на демокрацията
Безлов: Случаят Бенчо Бенчев разкри огромен проблем с трансформирането на зърнопроизводителите в латифундисти

sinor

Връзката между зърнопроизводителя и общински съветник от Бургас Бенчо Бенчев с криминалния бос Димитър Желязков Митьо Очите провокира въпроси, свързани с бизнеса на Бенчев, по повод на които Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията припомни схемите с появата нетрадиционното за страната окрупняване на земеделските стопанства, превърнали се в крупни латифундии. Поводът за интервюто пред националното радио беше репликата на Бенчев, че „лично той може без БСП, но на БСП без Бенчо ще й е трудно“, след като БСП оттегли доверието си към него като общински съветник в Бургас, издигнат от лявата партия.

На въпрос към Тихомир Безлов за връзката между крупните зърнопроизводители и политическата власт в страната, експертът припомни, че след влизането на България в Европейския съюз основната част от европейското финансиране беше насочена към шепа крупни производители, "което стана не без протекциите на политическата власт".

Никой не пише за това или ако го прави, то не се проверява от съответните институции, но „в България основната част от европейските субсидии отива в малка част от фермерите и независимо от ограниченията, които Европейската комисия постави за получаване на евросредства от едно стопанства в размер на 300 хил. евро, на практика това не попречи на зърнопроизводителите да получават над тези помощи“, посочи Безлов.

С промени в счетоводното законодателство от 2015 г. държавният апарат запази подкрепата за крупния бизнес, в резултат на което принципът на европейското подпомагане у нас е напълно изопачен и вместо да се подпомага средният и малък бизнес, основният поток от европомощи отива към крупните фермери.

„Така за 10 години от членството на страната в ЕС България създаде огромни латифундии, нещо, срещу което са се борили политическите лидери като Стефан Стамболов и Александър Стамболийски в началото на миналия век“, заключи експертът. И подробно разясни схемата, по която се действа и за която от Центъра за изследване на демокрацията са сигнализирали нееднократно.

„Имайте предвид, че когато през 2010-2012 година направихме първите списъци на семействата, които са зад тези компании, имаше групи с 30 милиона евросубсидии. Сега тези групи са трансформирани на десетки малки фирми, за да се преодолее този праг от 300 хиляди. Дори да го направите, създавате организация, т.е. създавате организирана престъпна група с десетки подставени лица, фирми, които ви движат документооборота, извършвате огромно количество нарушения. Но за да докажете това, ви трябва разследване - трябва да докажете, че това действително са подставени лица, че тези документи действително са фалшиви и т.н."

Но експертът припомни,  че за да се получат тези пари, „трябва да го направят през политиците"." В резултат на политически протекционизъм създадоха около стотина семейства в страната, които разпределят 70-80% от евросубсидиите. За 2017 година те са 2 милиарда и 900 милиона - това са огромни пари за страна като България. Това, което официално се случва в България от 2015 година е, че съзнателно се заобикаля този таван. Администрациите, политиците избягват да го коментират тази тема. Няма да я видите никъде. Всички в момента говорим какъв „Ролс-Рой“с има Бенчо Бенчев, но това е дребнотемие“, заключава анализаторът.

Безлов: Случаят Бенчо Бенчев разкри огромен проблем с трансформирането на зърнопроизводителите в латифундисти
60598
 

Последни материали
Виж
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
За аренда фермерите са похарчели 2,4 милиарда лева
Изчислиха предприемаческия доход на фермерите за 2023 година
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Пълнени тиквички
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини