Благодарение на младите потребители и семействата, които все повече предпочитат сладка царевица, тези специфични сортове царевица стават все по-модерни в Германия. Това пише специализираният портал topagrar.com. Според публикация на Германския комитет по царевицата (Deutschen Maiskomitee) обработваемите площи със сладка царевица в страната през миналата година са нараснали с 3% или с 46 ха до 2 047 хектара.
През 1992 година, когато за пръв път е направено наблюдение на площите със сладки сортове царевица, те са съставлявали общо 321 хектара. Сладка царевица отглеждат основно земеделски производители в провинциите Баден Вюртемберг, Райнланд Пфалц, Хесен и бавария. Годишното производство през миналата година е достигнало до 26 хил. тона, което е увеличение от 7%. 493 фермери отглеждат сладка царевица в Германия, като някои дори са се специализирали и обработват площи от над 50 хектара, превръщайки я в нишов продукт. Средногодишният ръст на пазара на царевица през последните десет години е 7%., като сезонът на сладката царевица в страната в зависимост от времето е от края на юни до октомври. От май пък в търговската мрежа се предлага царевица внос от Мароко, Франция и Испания. С най-голям дял от 68% е вносът на испанска сладка царевица. През 2017 година общото потребление на сладка царевица във федералната република достигнало до 8 тона, което прави по 200 грама на домакинство, от които 111 грама като свеж продукт и 69 грама като печена царевица.
Най-много сладка царевица консумират потребители на възраст между 44 и 54 години както и семейства с деца. Най-големият дял в продажбите обаче, не се пада нито на свежата, нито на печената сладка царевица, а на консервите и дълбоко замразената- съответно 73 000 и 12 400 тона, които основно са вносни. Според данните на проучването оборотът от продажбите на дребно на сладка царевица в Германия през 2017 година е достигнал до 166 млн. евро