Начало » Новини » Света
24.07.2018 г.

Най-големите количества конфискувани незаконни или фалшиви пестициди в операцията на Европол SILVER AXE

Република България за първи път се включи в операция SILVER AXE ІІІ
Най-големите количества конфискувани незаконни или фалшиви пестициди в операцията на Европол SILVER AXE

Около 360 тона нелегални или фалшиви пестициди са конфискувани в Европа в резултат на операция SILVER AXЕ III, която се координира от Европол с подкрепата на Европейската служба за борба с измамите (OLAF). За периода 16 април – 11 май 2018 са извършени проверки на важни морски пристанища, летища и сухопътни граници, както и съоръжения за производство и преопаковане в 27-те държави, които участват в  операция SILVER AXЕ III - Австралия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Франция, Финландия, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Литва, Люксембург, Малта, Молдова, Полша, Португалия, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Испания, Швейцария, Обединеното кралство, Украйна, Италия и Холандия (лидер на действията).

От 2015 г. броят на участващите в SILVER AXЕ се увеличава всяка година, което отразява нарастващия ангажимент за справяне с този проблем, като мащабите на третата операция я превръщат в едно от водещите действия с цел противодействие на вноса и търговията с неразрешени продукти за растителна защита.

В тази връзка през 2018 г. Република България за първи път се включи в операция SILVER AXE ІІІ. В акцията взеха участие Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), ГД Национална полиция и Агенция Митници. 

В рамките на международната операция, БАБХ осъществи засилен контрол върху:

- Вноса на нелегални продукти за растителна защита на ГКПП, съвместно с Агенция „Митници“.

В резултат за нерегламентиран внос на продукти за растителна защита със страна на местоназначение България които не са били декларирани пред митническите органи, са задържани на ГКПП Лесово - 60 кг и 595 л пестициди, произход Турция; на ГКПП Капитан Андреево - 35,6 кг и 82,5 л, произход Турция; на ГКПП Връшка Чука - 11 кг и 8,3 л, произход Сърбия; на ГКПП Малко Търново - 13,2 кг и 9,5 л, произход Турция.

Задържани са неразрешени продукти за растителна защита с произход Турция, страна на местоназначение България и Румъния на ГКПП Лесово - 5,8 кг и 36 л и на ГКПП Капитан Андреево - 12,9 кг и 24 л.

- Търговията на нелегални продукти за растителна защита във вътрешността на страната, съвместно с ГД „Национална полиция“.

За периода общо 11 бр. извънредни проверки за нерегламентиран внос и търговия с продукти за растителна защита БАБХ е извършила на територията на градовете Димитровград, Хасково, Ямбол, Кърджали и Сливен с участието на органите на МВР. При тях са задържани 180 л неразрешени продукти за растителна защита с произход Турция, 18 кг неразрешени продукти за растителна защита с произход Гърция и са открити около 50 кг. залежали и негодни пестициди.

- Планови проверки на обекти за производство, търговия и преопаковане на продукти за растителна защита и за употреба им от земеделските стопани.

Наред с извънредните проверки за нелегални пестициди инспекторите по растителна защита на БАБХ извършиха на територията на страната 287 планови проверки на обекти за производство, търговия и преопаковане на продукти за растителна защита и нерегламентирани обекти, и 351 проверки за употреба на пестициди от земеделските стопани. В рамките на тези проверки са констатирани 129 несъответствия, за които са издадени предписания и съставен акт за административно нарушение.

След приключване на операцията борбата с нелегалния внос и търговия с неразрешени продукти за растителна защита продължава. На 23 юни са задържани 2 186,95 кг и 799,95 л неразрешени турски пестициди в гр. Бургас.

Най-големите количества конфискувани незаконни или фалшиви пестициди в операцията на Европол SILVER AXE
26416
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Световната кампания на БАСФ идва със силна подкрепа за фермерите, в точния момент
БАСФ - иновации и партньорство за успешно българско земеделие
Михаил Михайлов, регионален представител на „Байер Кроп Сайанс“ за Добрич
Есенните промоции на „Байер” се съчетават със застраховка рапица срещу непоникване при суша
Пазарният лидер в сегмента даде заявка за отлични резултати и през 2023 г.
„Байер“ представи схеми за категорична защита от житни и широколистни плевели в царевица
Преопаковани и етикетирани съгласно действащото законодателство
Във Велинград откриха неразрешени в ЕС препарати за растителна защита
За успешно начало на растителната защита при лозата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини