Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
16.07.2018 г.

Схеми за подпомагане на розопроизводителите

Схеми за подпомагане на розопроизводителите

Схемите за подпомагане, на розопроизводителите са няколко вида става ясно от отговор на министър Порожанов на въпрос от Йордан Младенов – народен представител от ПГ на БСП за България относно подпомагане на розопроизводителите.

Първия вид са помощи, които са нотифицирани пред Европейската комисия. От този тип помощи е и схемата за държавна помощ „Помощ за участие в изложения“, която е одобрена от Европейската комисия с бюджет и срок на прилагане 2015-2020 г. Подпомагането на стопаните чрез тази схема за държавна помощ има важно значение, тъй като чрез участие в изложения, форуми, конференции, семинари и обучения се цели популяризиране на постиженията и възможностите на селскостопанските животни, земеделски култури, демонстриране на традиционни и съвременни технологии за производство на преработени земеделски продукти. Помощта се прилага във всички сектори – „Растениевъдство“, „Животновъдство“ и „Преработка на селскостопански продукти“.

В подкрепа на земеделските стопани, Министерството прилага и т. н. помощи de minimis. От този тип е и помощта, за която през м. юни 2018 г. Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ взе решение да предостави на производителите на маслодайна роза, в размер на до 2 млн. 200 хил. лв.

Помощите от типа de minimis, се предоставят при спазване разпоредбите на Регламент (ЕС) № 1408/2013 г. Правилото de minimis се прилага по отношение на помощи, които поради малкия си размер не застрашават конкуренцията и могат да се предоставят от държавите –членки без необходимост от одобрение от Европейската комисия. Максималният размер на помощите de minimis в сектора на производството на селскостопански продукти е установен на 15 хил. евро на стопанство за период от три последователни данъчни години, като освен индивидуалния таван, е необходимо да се спазва и национален такъв. Минималните помощи принципно се предоставят в случаите, когато е необходимо да се реагира бързо и своевременно на създали се сложни или тежки състояния за определени сектори и имат бърз ефект върху земеделските стопани.

На този етап, в Министерството има постъпили редица искания за предоставяне на подпомагане по линия на минималните помощи, които са обект на внимателно разглеждане и преценка, тъй като ограниченият ресурс е предназначен за справяне с кризисни ситуации във всички подсектори на земеделието.

В заключение, поради разликата във формата на предоставяне на подпомагане по двете схеми – „Помощ за участие в изложения“ и Помощ deminimis за розопроизводителите, не би могло да се съпоставят и бюджетите им, тъй като в първия случай, помощта е нотифицирана и ресурсът за нея е планиран дългосрочно, като част от политиката на Министерството за подкрепа на сектор „Земеделие“, докато минималната помощ за розопроизводителите е вид извънредно подпомагане, насочено към справяне с тежка ситуация за сектора и е разпределена от ограничен ресурс, предназначен за извънредни ситуации за всички сектори.

Схеми за подпомагане на розопроизводителите
13517
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
2 943 розопроизводители обработват 5 367 ха
Българското розово масло се изнася за 9 168 евро/кг, експортът през 2023 г. е 1 370 кг
От 19 до 28 януари
За малкия бизнес „Зелената седмица” в Берлин си е скоростна писта към външните пазари
Срещи с бранша
Розопроизвители искат от списъците за държавна помощ да бъдат изключени неподдържаните градини
Празникът на розата в Казанлък
До 15 юни производителите на рози ще получат ковид помощта за 2022 г.
Фонд „Земеделие”
До 5 ноември ще се платят компенсациите за COVID-19 на розопроизводителите
Приемът ще се осъществява в областните дирекции на ДФ „Земеделие”
От 1 октомври розопроизводителите кандидатстват за компенсации за щетите от COVID-19
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини