Начало » Хоби земеделие » Цветарство
16.07.2018 г.

Исусов венец – Еуфорбия

Исусов венец – Еуфорбия

Исусовият венец е непретенциозно цвете-сукулент, наричан още млечка, заради белия сок, който отделя при срязване. Произхожда от о-в Мадагаскар, където расте в пукнатините на скалните гранитни образувания, като в естествени условия достига един метър височина. Стайно отглеждан е значително по-нисък. Представлява силно разклонен бодлив храст с висока декоративна стойност.

Характерни особености
Еуфорбията има елиптични листа, с остър или леко заоблен връх, които имат зелен, до наситено зелен цвят. Цветовете са разположени по върховете – те са дребни и невзрачни. Прицветниците са обагрени в оранжево, червено, жълто, бяло и розово. При новите хибридни сортове прицветниците са изпъстрени с контрастни петна, което увеличава декоративната им стойност.
Условия за отглеждане
Най-благоприятни условия за развитие на растенията се създават, когато са поставени на място с разсеяна светлина, защото директните слънчеви лъчи изгарят листата. Оптималната температура е 20-25 градуса. По-новите сортове се развиват еднакво добре в широк температурен интервал 4-40 градуса. През лятото могат да се изнасят в полусянака на терасата или в градината.

Поливане и подхранване 
Важен аспект при отглеждането на тези сукуленти е поливането. През пролетта и лятото, когато цветето е във фаза на активна вегетация, то се нуждае от обилно и регулярно поливане. Желателно е да се полива с мека вода, а когато е хлорирана, тя трябва да престои поне 24 часа. През зимата поливките се свеждат до минимум /полива се през 4-5 седмици/, като се оросява леко повърхността.
Исусовият венец се нуждае от редовно пресаждане – поне веднъж на три години. Използва се готова почвена смеска за кактуси и сукуленти или равни части градинска почва, пясък и листовка. Много важно е, при пресаждането да се обърне внимание на дренажния слой, за да се избегне задържането на вода, което може да доведе до загниване. 
Подхранва се 1-2 пъти месечно, по време на активната вегетация, като се използва специален тор за кактусови растения или универсален за цъфтящи. Когато поливките са сведени до минимум, тогава се спира и подхранването.

Подрязване и размножаване
След края на цъфтежа, за да се стимулира разклоняването на растенията, появата на нова листна маса и цветове, клоните се подрязват. Получените резници се оставят 2-3 дни в топло помещение, като се цели да се отдели млечният сок. После се обработват с въглен и се укореняват в мокър пясък. Може също да се поставят във вода, като се потопят на ¼ от дължината на резника.
Исусовият венец е много подходящ за отглеждане като бонсай.

 

Исусов венец – Еуфорбия
111304
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини