Начало » Новини » Интервю
15.07.2018 г.

Дамян Илиев: Предпочитам да платим по-високи обезщетения за фермерите, след като кабинетът одобри предложението на министър Порожанов

Чума по дребните преживни животни
Дамян Илиев: Предпочитам да платим по-високи обезщетения за фермерите, след като кабинетът одобри предложението на министър Порожанов

sinor

Българската агенция по безопасност на храните има готовност още на 16 юли да изплати обезщетенията за фермерите в Бургаско и Ямболско, но вероятно ще се изчака заседанието на правителството на 18 юли, когато по предложение от министъра на земеделието Румен Порожанов ставките ще се повишат от 150 на 190 лева за неселектирана овца и коза. За елитните стада компенсацията за животно е 240 лева. Това съобщи изпълнителният директор на Българската агенциа по безопасност на храните Дамян Илиев на извънредна пресконференция, дадено по повод протестите и създалото се напрежение, настъпили след умъртвяването на животните в шестте села от Ямболска и Бургаска област.

Българската агенция си върши работата професионално, прилагайки не само българското и европейското, но и световното законодателство по справяне с особено заразни болести по животните, каквато е чумата по дребните преживни животни, посочи доктор Илиев. Поводът са разнопосочните атаки към работата на ветеринарните доктори, появили се през последните дни, които нямат нищо общо с професионалната критика. От ръководството на агенцията обясниха, че тази чума се появява за първи път в България, има различни проявления и тъй като тя би могла да се пренася по различни канали, това е предизвикало и спешните мерки, за да се ограничи разпространението й.

„Ако предварително бяхме обявили мерките, хората щяла масово да започнат да пренасят животни в багажниците на колите си, за да „ги спасят“, а това е най-сигурният начин заразата да се пресече. Само днес органите на МВР са хванали 3-4 автомобила, превозващи нелегално овце и кози“, посочи още Дамян Илиев.

Шефът на агенцията за пореден път повтори, че бързо въведените мерки са защитили останалите общини от заплахата да не могат да продават преработени продукти като сирена и месо в цялата страна. В момента само 7 от общините в Ямболско и Бургаско имат тези ограничения. Ветеринарите са категорични, че използването на ваксини би имало икономическа вреда за страната, тъй като тогава Европейската комисия би наложила забрана за внос на овче сирене и на агнета от България за 3 години напред.

Утре в България идват най-добрите експерти от Европейската комисия, специалисти по чумата по ДРД, за да проверят на място плана за действие. За пет дни ще направят пълна проверка на огнищата и зоните за наблюдение.

На този етап са унищожени около 4 хиляди животни. Остават още 400 в село Шарково, където имаше протести. 

Дамян Илиев: Предпочитам да платим по-високи обезщетения за фермерите, след като кабинетът одобри предложението на министър Порожанов
45084
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Втори случай в същото стопанство преди 2 години
Огнище на африканска чума в голяма свинеферма в Румъния
Африканска чума по свинете избухна в Западна Сърбия
Засилват надзорът и контролът върху личните стопанства заради заболяването Африканска чума по свинете
Появи се второ огнище на Африканска чума по свинете в Област Монтана
Огнище на Африканска чума по свинете откриха в село Долни Цибър
Семинар с международно участие
Пораженията върху семейните ферми след африканската чума по свинете
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини