Начало » Новини » Света
04.05.2018 г.

ЕП нястоява за увеличаване на помощите за секторите овцевъдство и козевъдство в новата ОСП

Евродепутат Момчил Неков призова българските производители на овчи и кози продукти да защитят географски указания и защитени наименования за произход
ЕП нястоява за увеличаване на помощите за секторите овцевъдство и козевъдство в новата ОСП

Европейският парламент подкрепя увеличаването на помощи за секторите овцевъдство и козевъдство в новата Обща селскостопанска политика /ОСП/, с цел да се спре изоставянето на тези сектори от земеделските стопани в ЕС, предвид силната зависимост на голяма част от овцевъдите и козевъдите от получаването на преки плащания. Това е записано в резолюция на ЕП с която се прие доклада относно актуалната ситуация и перспективите на овцевъдството и козевъдството в ЕС.

С приетия доклад ЕП подчертва необходимостта от финансова подкрепа и запазване на субсидиите и на местните породи, а където е необходимо и нейното увеличаване.

„Заради по-малкото средства в новата Обща селскостопанска политика /ОСП/ и евтин внос отвън трябва нов подход към Овцевъдството и Козевдъството в ЕС. За тези сектори е необходима европейска и държавна подкрепа“. Това заяви евродепутатът от Групата на социалистите и демократите към ЕП Момчил Неков в пленарна зала по време на гласуване на доклада съобщиха от пресцентъра на депутата. 

Той призова българските производители на овчи и кози продукти да защитят географски указания и защитени наименования за произход, с цел повишаване на тяхната привлекателност, както и въвеждане на термина за качество „планински продукт“, който се очква да стане в близките месеци в България, тъй като това е инструмент за осигуряване на по-добра видимост на продукта и по-информиран избор на потребителите.

Евродепутатите подкрепиха предложението на Момчил Неков да се осигури по-голяма подкрепа за младите земеделски стопани и за новите участници както чрез преки помощи, така и чрез политиката за развитие на селските райони, в съответствие с националните политики, с оглед въвеждането на стимули за създаване или поемане на ферми за овце и кози, тъй като значителното застаряване на животновъдите в тези сектори, което определено надхвърля дори и това в другите селскостопански отрасли, поради ниската им рентабилност, е сред основните предизвикателства за запазването на жизнеспособността на селските райони и обезпечаването на продоволствената сигурност в Съюза.

С доклада се призовава държавите членки да изготвят средносрочни и дългосрочни стратегии за развитие на овцевъдството и козевъдството с предложения относно начини за подобряване на селекцията на породите и пазарното реализиране на продуктите от секторите.

Отбелязва се въвеждането на подвижни доилни инсталация и кланици или установяването на такива съоръжения на място като необходимо за улесняването на производството на продукти от овче и козе месо и мляко. Това е препоръчително за страни, като България с малко на брой кланици.

ЕП насърчава всички държави членки, които все още не предоставят финансова помощ по „пакета за млякото“ за секторите на овчето и козето мляко, да направят това.

Евродепутатите считат, че не трябва да се позволява овчите и козите продукти да се продават под производствените им цени. „Цените на овчи и кози продукти не трябва да падат под определени прагове, затова с доклада призоваваме Европейската комисия и държавите членки да проучат веригата за доставки при секторите овцевъдство и козевъдство, за да се гарантира, че фермерите получават адекватна подкрепа“, коментира Момчил Неков.

Необходимо е повишаване на консумацията на овче и козе мляко, и месо, което ще доведе до увеличаване на производството в ЕС. В тази връзка се подчертава, необходимостта от осигуряване на финансиране за провеждането на промоционални кампании, целящи увеличаване на консумацията на продукти от овце и кози в целия ЕС.

ЕП настоява и за увеличаване на подкрепата за организациите на производителите в секторите овцевъдство и козевъдство.

ЕП нястоява за увеличаване на помощите за секторите овцевъдство и козевъдство в новата ОСП
31221
 

Последни материали
Виж
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Участвайте във фармфест Момчилград на 25 и на 26 май
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
Свързани материали
Виж
За първи път ще има надтегляния за магарета
Коне тежковози ще показват умения на събора на овцевъдите
Премиум знак на Националният събор на овцевъдите ще получат първокласни продукти от овче и козе мляко
Обвиниха овцевъд за измама на Фонд „Земеделие”, заплашва го глоба
Земеделският министър на Молдова на посещение в България, проучва опита ни в оцевъдството и козевъдството
През миналата година най-мащабно е отстъплението при свинското
Производството на птиче месо в Румъния е нараснало с над 5 на сто
Испания става най-големия производител на свине и овце
Очаква се спад в производството на животни в ЕС през 2024 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини