Начало » Новини » Света
07.03.2018 г.

На 17 май ще се обсъжда идеята за по-евтин роуминг със Западните Балкани

Предстоящо
На 17 май ще се обсъжда идеята за по-евтин роуминг със Западните Балкани

sinor

На срещата на върха ЕС - Западни Балкани, която ще се проведе на 17 май в рамките на Българското председателство в София, ще бъде представен план за намаляване на цените на роуминга в Западните Балкани, съобщи в Брюксел еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел. Тя добави, че след проведените разговори и с мобилни оператори, и с представители на правителствата тече оценка на събраните данни. Резултатът ще бъде обявен в София.

„Необходим диалог с всички заинтересовани страни - операторите, страните от региона, Европейския съюз и това правим от няколко месеца. В момента продължаваме анализа на получените отговори от операторите, така че да стане ясно, че ангажиментът ни е общ, но този ангажимент е свързан с конкретни стъпки. Конкретни стъпки, които - спрямо определени срокове - дават конкретен резултат за хората. Работим над това, оставаме оптимисти, защото на всички ни е ясно, че преживяваме необикновен политически момент, момент, в който европейската интеграция, европейската перспектива за региона на Западните Балкани е много високо в дневния ред, има много силен ангажимент. Разбира се, че това е процес, който е основан на заслугите, на реформите, но има междувременно и огромно желание тази европейска перспектива да се запълни с конкретика. Какво по-добро средство от цифровизацията!“, посочи Габриел.

Габриел участва в конференция, организирана от евродепутата Андрей Ковачев, който каза, че е неприемливо роумингът в съседните на България държави да бъде толкова скъп, колкото в другия край на света.

„Ние трябва да покажем на хората от тези страни, че те не са забравени от Европейския съюз и въпреки, че страните не са част от Европейския съюз, по определени теми те вече да се присъединят към него - например образование, инфраструктура, разбира се - и роуминга. Абсолютно неприемливо е роуминг цените в страните от Западните Балкани да са такива, каквито са в Австралия или Индонезия. Това е нещо, което Европейската комисия е започнала, ще представи напредъка по този въпрос и се надявам наистина да можем да представим и на гражданите от Западните Балкани, но и на гражданите на ЕС, които пътуват за тези страни, че съюзът е направил нещо за намаляване на цените още преди присъединяването на тези държави“, посочи Ковачев.

На 17 май ще се обсъжда идеята за по-евтин роуминг със Западните Балкани
6687
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Вести
С по-нисък роуминг между шест държави от Западните Балкани
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини