Начало » Пазари » Зърно
09.02.2018 г.

Ръстът във вноса на царевица в ЕС забавя темпо

На фона на понижаването на прогнозите за световната реколта
Ръстът във вноса на царевица в ЕС забавя темпо

Вносът на царевица в държавите-членки на Европейския съюз продължава да чупи рекорди, като от началото на настоящия селскостопански сезон до 6 февруари вече са закупени 10 млн. тона от трети страни, или с 54% повече, отколкото за същия период на миналия сезон, съобщи електронното издание ZOL. Активното търсене от европейските преработващи предприятия е стимулирано от сравнително ниските цени на царевицата на международните борси и относително евтиния морски транспорт.

Основен доставчик на зърнената култура за ЕС през настоящия сезон е Бразилия, която е доставила 5 пъти повече царевица, отколкото през миналия сезон, или 4,91 млн. тона. Доставките от Украйна са се увеличили с 6% до 3,65 млн. тона.

Най-големите количества до момента е внесла Испания – 3,99 млн. тона, или с 52% повече, отколкото през миналия сезон. Основната причина за ръста е слабата миналогодишна реколта от царевица на Иберийския полуостров вследствие на силните горещини и сушата през периода на наливане на зърното. Все пак само преди 2 седмици темпото ръстът на вноса бе двойно по-високо. Вносът в Холандия също забавя ръст и вече е само 28% при 36% преди 2 седмици, като външните доставки вече достигат 2,09 млн. тона. На трето място е Португалия с внесени 1,03 млн. тона, или с 20% повече, отколкото към същата дата на миналия сезон, при 40% ръст само преди 2 седмици.

Масовото забавяне на ръста на вноса на царевица в ЕС съвпадна с понижаването на ежемесечната прогноза на министерството на селското стопанство на САЩ за световната реколта от зърнената култура през настоящия селскостопански сезон с 3 млн. тона в сравнение с предвижданата през януари до 1,041 млрд. тона. На практика спадът е изцяло за сметка на очакваната реколта в Аржентина, която вече се оценява на 42 млн. тона при 39 млн. тона преди месец. Понижена е и прогнозата за Украйна – с 800 хил. тона до 24,115 млн. тона.

Експертите на министерството обаче са повишили предвижданията си за световния износ на царевица със 700 хил. тона до максималните за последните 5 сезона 151,5 млн. тона на фона на активизирането на външните доставки на царевица от САЩ напоследък. Оценката за износа на зърнената култура от страната е увеличена с 3 млн. тона до 51,5 млн. тона, докато за Аржентина тя е занижена с 1,5 млн. тона до 5,2 млн. тона, а за Украйна – с 500 хил. тона до 20 млн. тона.

Предвижданията за крайните запаси от царевица в света през настоящия сезон са понижени с 3,5 млн. тона до 203 млн. тона, като остават значително под крайния резултат за миналия сезон от 229,7 млн. тона. Основният спад и тук е за сметка на САЩ – с 3,2 млн. тона до 59,7 млн. тона, следвани от Аржентина с 1 млн. тона до 5,2 млн. тона. За Мексико обаче корекцията е в посока на повишение с 3 млн. тона до 4,8 млн. тона.

Ръстът във вноса на царевица в ЕС забавя темпо
17941
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Мнението на бранша
Нихат Расим: Отношението на търговските вериги е подигравка към труда на фермерите!
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Зърнопроизводителите очакват слаби добиви, надяват се на качество
Жътвата на пшеницата и ечемика ще започне с месец по-рано заради жегите
С акцент върху необходимите мерки за устойчиво развитие
Одобриха резултатите от неофициалното заседание на Съвета на ЕС за сектор рибарство
С приветствия за предложенията на ЕК и обсъждане на състоянието на пазарите
Одобриха резултатите от заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини