Начало » Важно за фермера » Животновъдство
26.01.2018 г.

Защо фермерите са задължени да ползват модул „Мляко“ за вписване на анализите от предадената суровина

Важни уточнения от БАБХ
Защо фермерите са задължени да ползват модул „Мляко“ за вписване на анализите от предадената суровина

sinor

По повод десетките въпроси, зададени от животновъдите за въвеждане на модул „Мляко“ при вписване на резултатите от лабораторните изследвания на суровината, които те трябва да извършват два пъти в месеца, шефът на дирекция в Българската агенция по безопасността на храните Георги Чобанов представи някои разяснения. Те ясно показват, че без електронното отчитане на пробите от взетата суровина фермерите не биха могли да докажат качество и стопанствата им автоматично биха влезли в графата "ферми с неотговарящо мляко". Синор.БГ съветва читателите ни да се обърнат към своите ветеринари за по-точни разяснения, като преди това публикуваме пълния текст на експерта, който ще ви ориентира как да използвате системата.

 „През последните дни се срещнахме с доста фермери и учудването ни бе голямо, че те въобще не бяха чували за модул „Мляко“, след като имаше предварителна разяснителна кампания. След като им разказахме за това, едни казаха – „Ама хич няма и да си мръдна пръста“, други – „Ами, ще изчакаме да видим какво ще стане“, трети отсичаха – „С Наредба 3 и модула в кюпа.“

Не за първи път се сблъскваме с незнание или неинформираност. Ситуацията бе аналогична и във връзка със Заразния нодуларен дерматит – въпреки че 2 години подготвяхме бранша, при поява на първите огнища се оказа, че има говедовъди, които не бяха чували за тези наши усилия. А на практика за това говорехме на всички срещи на консултативните съвети, бяхме огранизирали две обиколки на страната и специализирани срещи с бранша... Странно бе и друго – докато имаше незнаещи фермери, имаше и такива, които не бяха чули името или за други подробности, но пък знаеха за „гръцката болест“ И това бяха хора, които нямаха време и възможност да оставят оборите и да участват в срещи или протести – т.е. нашето притеснение ги бе застигнало.

За проблемите в млечния сектор се говори от много години. И не само за цената на млякото, а и за неговото качество! Защото, за да продаваш нещо на висока цена, първо трябва да докажеш, че продаваш същото нещо! Така, за да продаваш мляко, трябва да докажеш, че това е мляко – не само, че го докарва на цвят, а отговаря и на останалите показатели. Силно ме съмнява да има фермер, който да не е наясно кое мляко е хубаво и кое не е – най-малкото защото го консумира и неговото семейство. Качеството на произвежданото мляко много ясно личи и от изготвената от БАБХ презентация, която вече бе показана на значителен брой фермери. Оправянето на качеството на суровото краве мляко продължи прекалено дълго. И в края на всяка отсрочка отчитаме същото – имаме нужда от нова отсрочка. Това обаче свърши в края на 2015 г. Видно от коментарите, някои хора още не са осъзнали това.

Въпросът не е „Ще ползваме ли модул Мляко?“. Въпросът е – „Ще произвеждаме ли мляко?“. И това касае правовата държава – всеки има право на недоволство и на протести. Всеки обаче има право и да получава за парите си това, което желае. В този смисъл всеки един потребител, купувайки си мляко, очаква точно това – да е купил мляко. Суровината, която не покрива параметрите на сурово краве мляко, не се третира като мляко и не следва да се търгува за хранителни цели. Така всички пазарлъци са излишни. Или ще се доказва, че се произвежда и търгува сурово краве мляко, или няма да се търгува изобщо. И всеки може да направи своя избор свободно!

 

Дали да се вземат и изследват по 2 проби месечно? Отговорът в статията е изключително ясен, при това правилен: „При липсата на данни през петнадесет дена от самоконтрола, ще светне червената лампичка в компютъра, и фермата отива в графа с неотговарящо мляко. С други думи, отива на поправителен изпит и си почва пробите отначало, за да докаже, че произвежда качествено мляко.“ С една добавка – докато трае този поправителен изпит, млякото няма да се използва за хранителни цели – поне 4 месеца! Дали някой може да си го позволи?

Дали да се използва модул „Мляко“? Одитът на Европейската комисия недвусмислено показа, че начинът, по който е организирано пробовземането, е незадоволителен и компрометира доверието в качеството на българското сурово краве мляко. Така се стигна и до идеята за модул „Мляко“ – да гарантира пред Европейската комисия, че вземането на проби е процес, които може да се контролира с цел избягване на фалшификациите.

Много от фермерите в бургаския край се оплакваха как са чакали по цял ден на опашка за предаване на пробите в лабораторията. С въвеждането на модула се цели подобряване и на този процес – автоматизиране на приема на пробите.

А какво ще кажете за резултатите от пробите? Предпочитате да чакате резултата на хартия, който сетне да предоставите на ОДБХ? Не ви ли затруднява това? И не искате ли процесът да се опрости?

Ами смятането на средногеометричната стойност за месеца? Дали всеки може да се справи с това? Не е ли по-удобно модулът да поеме тази дейност?

А писането на хартия? Писането доставя ли ви удоволствие? Не ви ли притеснява, че може да объркате нещо в придружителното писмо? И да се окаже, че се пратили проба, платили сте я, а нещо все пак не е било в ред и нямате получен резултат?

Наблюденията ми от проведените обучения на фермери и ветеринарни лекари показва, че с модул „Мляко“ се работи много по-лесно в сравнение с писането на писма. Информацията е много по-сигурна, защото няма как да сбъркаш. И най-трудното е да пребориш страха от таблета!

А колко струва таблетът? „От предварителните проверки се разбра, че цената доста варира, но при всички случаи ще е над 700 лв.“. Таблетите, с които работят колегите от ОДБХ, са купени на цени от около 300 лева. Таблетите, с които са извършени обученията досега са също с цени от около 300 лева. Предвид притесненията на пробовземачите, БАБХ промени първоначалното си виждане и към момента могат да се използват и устройства с по-слаби от посочените в предварителното обявление параметри. На последните обучения в периода 18-21.01.2018 г. проби се въвеждаха през мобилни телефони, както и през таблет, който деца във фермата ползват за игри! И това са устройства, чиято цена е далече под 700 лева! Вероятно дори под 200 лева.

Защо тогава посочихме тези параметри? Защото условията по фермите са различни. Едно обикновено устройство ще работи във ферма с добро разположение. Има обаче опасност то да не сработи, когато покритието на мобилния оператор не е добро, особено ако се налага да се работи „оф-лайн“. Освен това ако камерата не е с нужните параметри отпада възможността за ползване предимството на баркода. Липсата пък на GPS устройство няма да може да засече локацията и така няма да може да се въведе пробата. Обръщам внимание, че са посочени минималните препоръчителни параметри. Изборът обаче е свободен!

Приложението „Проби мляко“ е разработено и заплатено от БАБХ и е безплатно за ползване от страна на пробовземачите. Съгласно предварителния план приложението вече може свободно да се изтегли от Google Play магазин на всяко Aндроид устройство.

Модул Мляко стартира официално на 22.01.2018 г. Всички констатирани проблеми ще бъдат остранявани своевременно, така че пробовземачите да не изпитват затруднения. За целта обаче те следва да мога да работят с приложението.

И тук стигаме до въпроса – подготвени ли са пробовземачите за това? Явно не всички са чули за промяната! Странно как така – всички лаборатории са информирани за това, а също и всички мандри! Възможното обяснение за мен е, че не изследват мляко, нито че предават мляко! Освен това не четат, нито се срещат с представители на консултативните съвети!

Всъщност колко фермери са наясно? От около 7 хиляди ферми, преминали началната оценка, досега са били обучени около 700 пробовземача – т.е. около 10%. Дали достатъчно пробовземачи са подготвени?

Началната оценка на млекодобивните стопанства извършихме на 2 етапа с около 300 официални ветеринарни лекари. По същото време те спасяваха страната от Заразен нодуларен дерматит и инфлуенца по птиците. Задачата бе свършена, като разполагахме с 2 лаборатории. Към момента имаме над 2 пъти повече пробовземачи, а лабораториите са 6. Калкулацията показва, че имаме значително увеличение на възможностите. И все пак... При 7 000 ферми аз лично очаквам да има поне 2 000-3 000 пробовземача. Още повече, че постоянно има недоверие към официалните ветеринарни лекари, към мандрите, към лабораториите...

Така че – действайте! Не губете време в излишни изнервяния, а решете как и кой ще взема пробите за вашата ферма – сам, мандрата или пък лабораторията? Или пък съседът, който вече е изкарал курса? И не е ли време за персонално обучение?

Повече информация може да бъде намерена на сайта на БАБХ, откъдето могат да бъдат изтеглени и образците на заявление и декларация, както и във всяка ОДБХ."

Д-р Георги Чобанов, Дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите"

Защо фермерите са задължени да ползват модул „Мляко“ за вписване на анализите от предадената суровина
7767

 От: айше  13:12  сряда, 14 февруари 2018 г.
порожанов..опрости това животновъдство за да могат хората спокойно да живеят на село не ги изтребвай.стига си наливал пари във тия зърнени олигарси който работят 180 дена в годината но вярно там сомисионните са големи а един кравар какво може да даде освен бучка хубаво домашно сирене в твоето управлещо министерство всеки твои подчиненработи за личния си джоб а не за народа виести гробокопачи на животновъдите ..ЗАПОМНЕТЕ
 От: петров  13:01  сряда, 14 февруари 2018 г.
ЧОБАНОВ...знаели от къде и как излиза млякото от кравата ..да дойде десет дена да работи и дой кравите във моята ферма и тогава ще мисли като човек а не сега като пост.комунист отиди си чобанов ти всяваш паника у животновъдния сектор и главата ти ражда само европейски глупости и без теб можем..
 От: Читател  10:25  понеделник, 29 януари 2018 г.
Какво работи ли? Ми теоретик. Какво очакваш от експерт дето на въпросите отговаря с въпрос?
 От: Животновъд  23:05  пeтък, 26 януари 2018 г.
Чобанов, какво точно работиш в МЗХГ? Аз знам какво продавам на мандрата, но ти не знаеш какво ядеш? Като си голям експерт, защо си на бюро в МЗХГ? Като има толкова много крави, които произвеждат мляко, защо са пусти селата, да не би да си ги гледате в МЗХГ?
Последни материали
Виж
Присъдата не подлежи на обжалване
Осъдиха млад фермер на две години затвор
Устройствен правилник - промени
Ще има втори зам. директор в агенцията по горите
Решения на Министерския съвет
Продават три имота от „Напоителни системи“ на търг
Предстоящо
Преди Никулден тръгва кампания за българската риба в София, Бургас, Русе и Стара Загора
Промени в наредбата за контрол
Дървосекачи-нарушители вече с отрязан достъп до електронната система на агенцията по горите
Иновациите и дигитализацията в земеделието са във фокуса на Клуб Investor „Агробизнес 2020“ – на 18 ноември в Пловдив
Защо в агросектора рядко се говори за стартъпи?
Свързани материали
Виж
БАБХ
От 22 януари се въвежда електронна регистрация на пробите за мляко
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам