Начало » Важно за фермера » Животновъдство
24.12.2015 г.

От 2016 г. е в ход извънреден план за тестване на качеството на суровото краве мляко

Екшън план
От 2016 г. е в ход извънреден план за тестване на качеството на суровото краве мляко

Sinor.bg

От първи януари 2016 г. изтича последната дерогация, която Европейският съюз даде на България за постигане на европейските стандарти за качество на суровото мляко. Тъй като малките стопанства с по няколко крави не успяха да постигнат тези норми, страната договори с европейските власти възможност това мляко да се преработва в трайни млечни продукти – сирене и кашкавал. В тази връзка България е изготвила 6 мерки за укрепване на системата за контрол на качеството на кравето сурово мляко от 2016 година.

Благодарение на този план няма да се допусне ограничаване на достъпа на български млечни продукти на европейския пазар, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева чрез своята фейсбук страница.

Чрез този екшън план ще бъде решено как отпадането на дерогацията да не засегне малките стопанства, които в противен случай трябваше да разпродават животните и да закриват фермите.

1. Актуализиране на законови и административни мерки.

Целта е да се актуализират българските нормативни актове, за да се осигурят условия за адекватна оценка на млечни говедовъдни ферми в България. От съществено значение е промяната в Наредба № 4 от 19 февруари 2008 г., последно изменена на 29 октомври 2013 и на Наредба № 44 от 20 април 2006 г., поради отпадането на класификацията и категоризацията на млекодобивните стопанства.

Предвидените законодателни промени ще съкратят сроковете за вземане на проби, лабораторните анализи и електронната обработка на резултатите от лабораторните изследвания, корективните действия по проследяване процеса на събиране на млякото и постигане на съответствие с изискванията на Регламент (ЕО) № 853/2004 на Европейския парламент и на Съвета.

2. Разработване на стратегия за лабораторен анализ на резултатите от изпитването на млечните проби.

Ще се преразгледа прилагането на необходимите методи, обработката на пробите в лабораториите, правдоподобността на проверките, които се извършват за идентичност на пробите. Ще се промени и организирането на ринг тестове и честотата на проверките от компетентните органи за официалните и частни лаборатории акредитирани за анализиране на качеството на суровото краве мляко. Акредитираните лаборатории, които ще извършват тестовете на млечните проби ще бъдат включени списък, публикуван от БАБХ. Ще се осигури ново лабораторно оборудване.

3. Промяна на настоящата система за вземане на проби за сурово мляко.

Целта е да се направи прозрачен процесът на пробовземането на етап млекодобивни стопанства, по време на транспорта и доставянето на пробите от сурово мляко в лабораториите. За да се постигне по-ясна картина за качеството на суровото мляко, планът за действие предвижда преоценка на стопанствата от БАБХ и вземането на официални проби от сурово мляко от официалния ветеринарен лекар първоначално на годишна база. Персоналът отговорен за вземането на пробите от млекодобивните ферми и млекосъбирателните центрове в населените места ще премине специално обучение. Тези експерти ще бъдат включени като отделна група потребители на информационната база данни ВетИС и неговото непрекъснато поддържане ще служи като индикатор за изпълнение.

4. Актуализация на ВетИС системата в Българската агенция по безопасността на храните (БАБХ). 

Софтуерът на съществуващата информационна система ВетИС в БАБХ предстои да се актуализира, като се добави нов модул „Мляко“. Целта е да се осигури пълна прозрачност на вземането на проби. Предвижда се централизирана обработка на данните за: вземане на пробите,  анализ на лабораторните резултати от изследването на пробите сурово мляко с оглед откриване на несъответстващи резултати. Анонимността на всяка проба ще бъде гарантирана чрез уникален идентификационен номер по време на целия процес на вземане на пробите и тяхното изпитване в лабораторията.

5. Повторна проверка на фермите за краве мляко, за да се гарантира, че млечните продукти, които се пускат на пазара на ЕС отговарят на европейските изисквания.

Ще се извърши оценка на всички стопанства по отношение на структурата, хигиената при млекодобива и качеството на добиваното сурово мляко, включително и предприетите последващи действия като резултат.

Тази оценка ще бъде извършена от официален ветеринарен лекар. Извършването на официалните проверки ще се удостоверява чрез използване на електронен въпросник за проверка, а получените резултати ще се обработват и въвеждат във ВетИС системата. В системата ще бъде създаден и електронен контролен регистър на всички млекодобивни стопанства, които отговарят напълно на изискванията на ЕС. Предвижда се и първоначално обучение за ръководителите на професионални млечни стопанства, относно хигиена и качеството на млякото.

6Провеждане на официални проверки на база на оценката на риска за всички млекодобивни стопанства, млекосъбирателни центрове (МСЦ) в населените места и на изкупвачите на сурово мляко за спазване на националното законодателство и това на ЕС, включително проследяване на предприетите коригиращи действия, чрез използване на електронен въпросник за проверка и обработване и въвеждане на резултатите от тях във информационната база данни на Интегрираната информационна система. Проверките ще се извършват въз основа на съответният електронен контролен списък, а данните ще бъдат кодирани в централната ВетИС база данни.

Акцента на проверките ще бъде върху възможността за проследяване на млякото, събирано от фермите и центровете за събиране на мляко в населените места.

Поетапен преглед на млечните ферми

Преоценката на по-голямата част от произведеното сурово мляко от професионални и семейни ферми в България ще приключи до края на 2016 г./началото на 2017 г.

През останалата част от 2017 г. ще се извършва преоценка на малки семейни ферми с от 1 до 9 крави. Що се отнася до оценката на стопанствата, специално внимание ще бъде отделено на идентификацията на животните и здравния статус на стопанството за туберкулоза и бруцелоза.

Първоначално на официална проверка ще бъдат подложени млекодобивните стопанства с 50 и повече крави – “професионални млекодобивни стопанства” (през първата половина на 2016 г). След това на проверка ще бъдат подложени  млекодобивните стопанства с 10 до 49 крави – “семейни стопанства” (през второто тримесечие на 2016 г. и първото тримесечие на 2017 г). 

В края на периода, на проверка ще преминат и млекодобивните стопанства с 1 до 9 крави -“малки семейни стопанства” (през второто тримесечие на 2017 г. и края на 2017 г).

В началото на 2016 г. ще бъде създадена Комисия за наблюдение по прилагането на работния план и плана за действие. Комисията ще се председателства от заместник-министър на земеделието и храните, и ще включва представители на съответните дирекции от Министерството на земеделието и храните, БАБХ и индустрията в сектора на млякото. Заседанията ще се провеждат на месечна база и ще се изготвят тримесечни доклади за Европейската комисия.

От 2016 г. е в ход извънреден план за тестване на качеството на суровото краве мляко
10110

Последни материали
Виж
Само за 4 месеца компанията е увеличила вноса с 50 на сто
Голям руски търговец на дребно разширява асортимента от сръбски храни
464 награди получиха преподаватели от Тракийски университет – Стара Загора
ДФЗ отпусна помощи на животновъди и малинопроизводители за участие в изложения
Още 6 драги бяха извадени от пристанището на Бяла
Заловиха бракониери на бяла пясъчна мида край Приморско
Иззето е превозното средство и две ловни оръжия
Откриха застрелян сръндак в спрян за проверка автомобил в Самоковско
Ягодовият акар нанася сериозни щети
Свързани материали
Виж
До средата на септември ще стане ясно кои ферми отговарят на евростандартите
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2021
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам