Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
23.01.2018 г.

Когато е нужен резултат комбайните Ростселмаш са точният избор

Достъпните машини
Когато е нужен резултат комбайните Ростселмаш са точният избор

Ростселмаш не е начинаеща компания — тя продава машини в 36 държави по целия свят. Техните комбайни се избират обикновено от стопани, за които най-важен е принципът на разумните разходи: другата селскостопанска техника трудно се конкурира с машините на Ростселмаш по ниски разходи за притежаване. Цената на зърноприбиращ комбайн започва от 60 000 евро. В момента това е едно от най-изгодните предложения на пазара. Като имаме предвид тенденцията за отслабване на руската национална валута, не е трудно да предположим, че произведената в Русия техника може да се окаже добро капиталовложение.

VECTOR за средно големи стопанства, ACROS и TORUM за големи площи — това са зърноприбиращите комбайни, които компанията продава в Европа. Неотдавна гамата модели се разшири с най-съвременния високопроизводителен комбайн RSM 161. Както отбелязват потребителите, машините са с различно предназначение и свойства, но всички имат едно предимство: те са надеждни и специално пригодени за работа в тежки условия. Големи разстояния, неравен терен, висока влажност? Няма проблеми. Те са като автомобил с повишена проходимост, който минава там, където всеки друг засяда и трябва да се изтегля. Трябва само да се помни, че всяка машина се нуждае не само от внимание, чистота и смазване, но и от сръчни ръце.

За по-висока ефективност

Преди две години фирма Egenolf GmbH започна да внася в Германия роторни комбайни TORUM. „Новината имаше ефекта на взривена бомба“ отбелязва по този повод списание „Traction“, но всъщност бомба се оказа поредното доказателство за далновидността на дилъра. По думите на Кристофър Егенолф и неговия екип машините на Ростселмаш имат голям потенциал — интересна алтернатива с изгодна цена и лесно обслужване.

Във връзка с традиционно използваните в селското стопанство машини на Claas, John Deere, New Holland думата „алтернатива“ звучи самоуверено, но почти сто хиляди преглеждания на филма за комбайна в Youtube канала на списанието показват, че руската компания има основания за това. Популярността на Ростселмаш расте и вероятно причината не е в екзотиката.

Внасяните от господин Егенолф TORUM 765 са най-производителните роторни комбайни на Ростселмаш, които лесно се приспособяват към различни култури, имат сравнително прости настройки и същевременно са надеждни като автомата на Калашников. Фермерите твърдят, че комбайнът може да работи напук на времето. Числата показват следното: производителност за пшеница до 45 тона в час, осигурявана от двигател с мощност 490 к.с., бункер с обем 12 000 литра и уникална система за вършитба, при която заедно с ротора се върти и контрабарабанът.

Гамата изделия на компанията включва и серията ACROS — комбайни с традиционна барабанна система за вършитба с най-големия за този клас диаметър на барабана (800 милиметра — гаранция за идеално разделяне и минимално повреждане на зърното и сламата) и производителност над 20 тона в час.

За малки площи компанията произвежда серията VECTOR. Машината е разработена на принципа „нищо излишно“. Комбайнът е с производителност около 14 тона в час, има нисък разход на гориво, обслужва се лесно и, типично за марката, обръща особено внимание на сепарацията — геометричните параметри на подбарабанната част осигуряват 95% разделяне без доовършаване.

Новата разработка — RSM 161 е универсален комбайн и може да прибира почти всички традиционни култури — житни, бобови, маслодайни, зърнени и окопни. Новите системи за вършитба и очистване, повишената пропускателна способност и скорост на разтоварване осигуряват производителност над 40 тона в час.

В допълнение гамата изделия има още една интересна особеност: отнася се внимателно с оставащата на стърнището маса. Сламата прецизно се навива на рулон и почти не се поврежда.

Звучи добре. А ако погледнем отблизо?

Когато е нужен резултат

Понастоящем Ростселмаш е най-успешният производител на селскостопанска техника в Русия с 80-процентен дял от руския пазар. Съвременните комбайни са наследили важните за селското стопанство постижения на старата школа: ремонтопригодност и непретенциозност. Може да се каже, че машините имат своя философия — разумни разходи, гъвкавост и способност за успешна работа в трудни условия.

Такъв на времето си е бил легендарният телефон Nokia 3310 — тежък и с ограничен брой мелодии, но умеещ да изпълнява идеално две функции: да осигурява връзка и да не се поврежда. При запознаване с различните модели комбайни се сещаш точно за тази аналогия. Машини, от които се изисква само резултатност — това казват за комбайните на Ростселмаш.

Впрочем външно машините са доста симпатични. Интересни форми, „мускулест“ вид. А как стоят нещата отвътре? Да, има проблеми с технологичността на някои външни елементи. Ергономичността също невинаги е на ниво — вместо от автоматичен, на по-евтините модели температурата се регулира от обикновен климатик. Но тези недостатъци не се отразяват на основната функция на комбайна — да прибира реколтата. Вероятно сега трябва да се реши какво се очаква от комбайна — ако на преден план са ефективността и разумните разходи, въпроси не може да има.

Какво да очакваме от Ростселмаш?

Лесно използване. Управлението на комбайна се разбира интуитивно. Разбира се, дете няма да се справи с него, но механизаторът не се нуждае от магистърска степен, за да се ориентира в необходимия минимум бутони и настройки. Лекота — това е мотото на машините от Ростселмаш и същевременно предимство: лесно се усвояват, трудно се чупят.

Достъпност. Това се отнася не само за цените на резервните части и плановото техническо обслужване, но и за широката мрежа от дилъри. Складовете за резервни части в Европа позволяват бързо доставяне на необходимия детайл без митнически формалности. Всички сервизни центрове (а те са 77) притежават необходимото диагностично оборудване, както и автомобил за техническо обслужване на полето. Стандартите за сервизни услуги на Ростселмаш включват денонощна работа на сервизните центрове по време на жътвената кампания; фирмата се задължава да отстранява неизправностите в течение на 48 часа, ако не се налага разглобяване на основни възли, или пет денонощия, ако това все пак се наложи. Оригинални резервни части може да се поръчат на сайта на компанията; те се доставят на най-близкия дилър.

Икономичност. Кое е по-добре — един комбайн или два? Да прибереш реколтата само от своите ниви или да спечелиш допълнително, като помогнеш на съседа? За възвръщане на разходите по комбайна той може да изпълнява едновременно няколко задачи. Това днес е основната причина за привлекателността на руската селскостопанска техника.

По-точен анализ показва, че по някои параметри комбайните от Ростселмаш са съпоставими, а по други превъзхождат комбайните от същия клас на други производители. При това цената на комбайните от Ростселмаш е значително по-ниска. Оттук нататък всичко е въпрос на логика, което обяснява нарастващата популярност на тези машини.

Перспективи?

Друг компонент на стратегията на руската компания в Европа е технологичната експанзия. Изпитаните от многогодишния опит инженерни решения и новаторските методи, както и бързото развитие напоследък на руската промишленост, са основа за внедряване на нови технологии. Например всеки момент се очаква да започне серийното производство на комбайните NOVA, които сега предизвикват вълнение на международните изложби.

Неотдавна Ростселмаш представи първия в света 5d-комбайн — произведение на инженерното изкуство. Първото предимство на RSM 161 е голямата площ за вършитба и сепариране (3,3 кв.м), второто — работните органи на вършачката са максимално раздалечени, благодарение на което ожънатата маса постъпва в тях по плавна траектория и се предотвратява повреждането на зърното и сламата. Третото е контрабарабанът. Той има уникални възможности за регулиране — не само на входа и на изхода, но и в средната част под барабана. И най-интересното — системата за очистване 5d. Освен традиционните движения, сламотръсите могат да се движат и в трето измерение — диагонално; още две измерения осигурява вентилаторът, чиито обороти се променят в зависимост от наклона и хлабината на сламотръсите, а последните се регулират по специален алгоритъм според натоварването.

Компанията твърди, че бъдещето принадлежи на този вид машини. Времето ще покаже дали е така.

Сега за бъдещето можем със сигурност да кажем само, че скоро пазарът на селскостопанска техника ще стане много интересен. Руснаците са много активни. Когато става дума за селското стопанство, това може само да ни радва.

Когато е нужен резултат комбайните Ростселмаш са точният избор
4776

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Контрол
За шести път хващат нарушител за незаконна сеч на бял бор край Елешниц
Липсата на контрол докара корупционните схеми в бранша
Тодор Джиков: Лошата година води до необичайно поскъпване при картофите
Зарибиха река Ботуня с шаранчета
Крокети с плънка от кайма
Въпросите, които си задаваме
Пред зимата на нашето недоволство
Положителният резултат за заболяването е потвърден лабораторно
Откриха ново огнище на птичи грип в Пловдивско
Свързани материали
Виж
Най-добър Дилър за Маркетинг
Оптиком грабна първо място сред всички дилъри на ROSTSELMASH
Справка за последното деветмесечие
Неочакван бум при продажбата на комбайни това лято
Пазари
Руският производител на техника Ростселмаш се издига в световната класация на Forbes
Оптиком увеличи три пъти пазарния дял на руски комбайни
Европейските дилъри на Rostselmash отчитат успешен сезон
Над 1100 артикула оригинални резервни части са по базите
"Оптиком" са готови за жътвата седем дни в седмицата
На производствените линии могат да се произвеждат до 90 комбайна едновременно
Фермери посетиха заводите за комбайни на руския концерн Rostselmash
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам