Начало » Новини » Света
14.01.2018 г.

Отчетено е поевтиняване на храните през декември в световен мащаб

Най-силен е сривът на цените при млечните продукти
Отчетено е поевтиняване на храните през декември в световен мащаб

През декември 2017 г. индексът на цените на храните в света, изчисляван от Организацията за земеделие и прехрана и отразяващ месечните промени в цените на основните зърнени и маслодайни култури, млечни и масни продукти, както и захарта, се понижи с 3,3% (5,8 пункта) до 169,8 пункта спрямо ноември, обявиха от агенцията към ООН, цитирани от електронното изднаие АПК-Информ. Понижението на индекса през декември се дължи на доста рязкото поевтиняване на млечните продукти, растителните мазнини и захарта, докато при зърнените култури и месните продукти спадът е незначителен, отбелязват експертите на агенцията.

Подиндексът на цените на зърнените култури се е понижил до 152,7 пункта през декемвр спрямо ноември заради изключително големите световни запаси от пшеница и свиването на търгуваните количества.

При растителните мазнини спадът е с 5,6% на месечна база до минималните за последните 5 месеца 162,6 пункта, което се дължи на поевтиняването на палмовото, рапичното и соевото масло. Основната заслуга е на палмовото масло, след като запасите в Малайзия и Индонезия достигнаха двугодишен връх на фона на големите произведени количества и слабото търсене н международните пазари.

При месните продукти, където стойността на подиндекса не е окончателна заради използването на прогнозни данни при изчислението заради неполучена официална информация, подиндексът се е понижил незначително спрямо преразгледаната му стойност за ноември до 171,8 пункта. Най-силен спад на цените е регистриран при говеждото заради нарасналото предлагане както на вътрешните, така и на международните пазари, докато при свинското, птичето и овчето месо пониженията са минимални.

Подиндексът на цените на млечните продукти се понижи за трети пореден месец през декември, този път с 9,7% спрямо ноември до 184,4 пункта благодарение на значителното предлагане на международните пазари и вяло търсене, като тенденцията се проявява и при 4-ите вида стоки, включени в изчисляването му. Неяснотата кога натрупаните интервенционни запаси от обезмаслено сухо мляко в Европейския съюз могат да се изсипят на пазара натиска котировките на продукта на борсите.

Захарта през декември е поевтиняла с 4,1% спрямо предходния месец до 204 пункта под влияние на сезонни фактори, слабото търсене и очакваното обилно предлагане през 2018 г.

През 2017 г. като цяло средната стойност от 174,6 пункта на индекса на храните в света надхвърля с 8,2% тази за 2016 г. и е най-високата за последните 3 години. През годината млечните и месните продукти са поскъпнали значително, при зърнените и маслодайните култури ръстът на цените се определя като умерен и единствено при захарта е отчетен рязък срив на котировките на международните пазари.

През миналата година като цяло зърнените култури са поскъпнали с 3,2% спрямо 2016 г. до 151,6 пункта, раститените мазнини – с 3% до 169 пункта. При месните продукти повишението на цените на годишна база е с 9% до 170 пункта благодарение главно на поскъпването на овчето месо. Цените на млечните продукти обаче са отскочили с 31,5% до 202,2 пункта, като най-стремително е поскъпването на маслото, пълномасленото сухо мляко и сирената.

Спадът на цените на захарта през 2017 г. е достигнал 11,2% спрямо 2016 г., като подиндексът се е понижил до 227,3 пункта. Поевтиняването на продукта се дължи до голяма степен на рекордната реколта в Бразилия, която е най-големият производител в света, както и на значителния ръст на производството в Индия и Тайланд.

Отчетено е поевтиняване на храните през декември в световен мащаб
6456
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Спадът при захарта не успя да компенсира скока в цените на растителните масла
Храните в света поскъпнаха за пръв път от 8 месеца през март
Вътев: С двете лаборатории на „Капитан Андреево” държавата си връща контрола върху вноса от 3-и страни
Пазарът на храни е устойчив от началото на годината
Председателят на ДКСБТ не очаква сериозни повишения на цените около Великден
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
МЗХ разработва заедно с бранша законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини