Автономните правителства на Уелс и Шотландия призоваха министъра на здравеопазването на Великобритания Джеръми Хънт да задължи доставчиците на брашно на острова да добавят в продукта фолиева киселина, съобщи електронното издание FarmingUK. Двете автономни правителства смятат, че добавката на този витамин в брашното ще помогне за понижаване на случаите на анемия при бременните жени, ще намали броя на преждевременните раждания и ще предотврати вродените пороци у децата.
Авторите на инициативата се позовават на вече съществуващата политика в САЩ и още 85 страни в целия свят по отношение на добавянето на фолиевата киселина в брашното.
Веществото представлява водоразтворим витамин и е необходим за ръста и развитието на кръвоносната и имунната системи, отговаря за растежа на клетките и за запазването на целосттта на ДНК, а освен това пречи на развитието на онкологични заболявания.
Стомашната микрофлора у хората произвежда фолиева киселина, но в мизерни количества. Тя се съдържа в продукти като зелето, граха, магданоза, салатата, спанака и морковите.
Нивото на фолиевата киселина в организма се проверява с кръвен тест, а нормалните показатели са в границите от 3,1 до 17,5 милиграма на литър. Медицински изследвания сочат, че в най-голяма степен от недостиг на витамина страдат жителите на градовете.