През 2017 г. цените на всички млечни продукти в Еропейския съюз с изключение на сухото обезмаслено мляко се отлепиха от ниските нива, достигнати през 2015 и 2016 г., се посочва в декемврийския прогнозен доклад на Европейската комисия. Повишаването на цените бе постигнато за сметка на свиването на производството през последното тримесечие на 2016 г. и първото на 2017 г. с осигуряване на субсидии за по-малко произведено мляко, както и благодарение на силното търсене, особено на млечни мазнини, се отбелязва в документа. Средната цена на суровото мляко в ЕС достигна 37 евро за 100 килограма през септември и това стимулира производството, пише в документа.
Въпреки че сушата се отрази зле на редица региони в ЕС, особено в южната част на общността, на други места подходящите метеорологични условия подпомогнаха фермерите в приготвянето на достатъчни количества фуражи, а и цените на храните за животни останаха благоприятни заради няколкото поред обилни световни реколти от зърнени култури. „Вследствие на това производството на мляко в ЕС ще нарасне с 0,8% през 2017 г. до около 164 млн. тона, докато през 2018 г. се очаква значителен ръст, най-вече благодарение на възстановяването му във Франция и Германия”, изтъкват анализаторите на ЕК. Според тях ръстът на производството на мляко догодина ще достигне 4% въпреки очакваното намаляване на поголовието заради по-високите разходи. Прогнозите са за поскъпване на торовете с 5%, на фуражите – с 2%, а на горивото – с 3%.