Начало » Новини » Страната
04.12.2017 г.

Вергиния Кръстева в стил „Работническо дело“: Бъдещата ОСП трябва да отговаря на настоящите икономически, социални и обществени изисквания

По повод комюникето на Фил Хоугън от 29 ноември

Снимка: МЗХ

Не знам кой пише докладите на заместник-министрите на земеделието, но ако видите изказването на Вергиния Кръстева по повод комюникето за ОСП след 2020 г., представено днес в представителството на Европейската комисия в София, ще се убедите, че да се говори по посока на луната е основно занимание на експертите.

Вместо да направи разрез на важните насоки, представени от еврокомисаря Фил Хоугън на 29 ноември в Европейския парламент, като ги съотнесе към българските условия, заместник министърът е използвала терминология, която може да се приложи към всеки доклад на ЕС, подготвен от 2007 година досега. Не може да представяш позиция без коментар, тъй като фермерите очакват конкретика, а не алабализми от времето на соца.

Синор.БГ уважава своите читатели и не би искал да ги занимава с безплодните доклади, написани от неизвестни чиновници, но след като той е изнесен пред официална публика, сме длъжни да го направим.  

„България подкрепя предприетите през последните години промени на Общата селскостопанска политика, целящи повишаване на пазарната ориентация на европейското земеделие и стабилизиране на Единния пазар на ЕС.  Считаме, че европейският модел на земеделие е доказал своите предимства и жизнеспособност и това налага запазване и по-нататъшно развитие на Общата селскостопанска политика, в условията на новите  предизвикателства“. Това заяви заместник-министър Вергиния Кръстева по време на дебат посветен на съобщението на ЕК, относно рамките на ОСП след 2020 година.

„Бъдещата ОСП трябва да бъде политика, която отговаря на настоящите икономически, социални и обществени изисквания. Непрекъснатото усложняване на прилаганите схеми и мерки за подпомагане причиняват големи трудности за фермерите и за администрацията.

 Необходими са  реални и ефективни действия за опростяване на ОСП. С цел гарантиране на дългосрочна стабилност и предвидимост за селскостопанския сектор, в контекста на обсъжданията на ОСП след 2020 г. фокусът следва да бъде върху подобряване на сегашната структура и мерки на политиката и интегрирането им с други политики, а не върху преразглеждането на основната политика. Тя трябва да бъде разбираема, с ниско ниво на бюрокрация, за да се улесни осъществяването на ролята й по отношение както на земеделските производители, така и на потребителите. Общата селскостопанска политика трябва да е пазарно ориентирана, с опростени правила и гарантирано финансиране за тяхното прилагане, основана на принципите на солидарност и социална справедливост, като не се допуска намаление на финансирането, за да се избегнат сътресения в сектора“, допълни още Кръстева.

По време на дискусията стана ясно, че бъдещето на ОСП е основният приоритет на Българското председателство в областта на земеделието.

„Като ротационен председател на Съвета възнамеряваме да организираме провеждането на фокусирани дебати в Съвета по Съобщението на Комисията относно бъдещето на ОСП. Целта на дискусиите е да се проведе обмен на мнения между министрите, за да се подпомогне Комисията при изготвянето на законодателните предложения. Бъдещето на ОСП ще бъде обсъдено и на неформалната среща на министрите на земеделието в София през месец юни 2018 г“. обясни Вергиния Кръстева.

В дискусията участваха още заместник-министър д-р Лозана Василева,  представители на Европейската комисия и на Министерството на земеделието, храните и горите.

Вергиния Кръстева в стил „Работническо дело“: Бъдещата ОСП трябва да отговаря на настоящите икономически, социални и обществени изисквания
14704
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
МЗХ очаква предложения от сектора във връзка с предстоящи промени в Наредба № 10
Консултативният съвет за плодове и зеленчуци обсъди мерки за подобряване на конкурентоспособността
За намаляване на административната тежест върху фермерите в ЕС
ЕК предложи знаково преразглеждане на разпоредби от ОСП
Следващите заседания ще се проведат на 22 и 23 април
Оптимистични резултати след второто обсъждане на промените в ОСП
И Вътев като Войчеховски очаква началото на нов диалог за ОСП 2027 г.
Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ ще бъде 50 000 лв.
Отворена е първата мярка по новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“
Отоплителният сезон в региона продължава 8 и понякога дори 9 месеца
Уточнение в закон оставя жителите на община Доспат без нужните дърва за огрев
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини