Начало » Хоби земеделие » Малката градина
01.12.2017 г.

Бодливият нар ражда в късна есен

Растението понася ниска въздушна влажност, но не и почвено засушаване

Нарът (Punica granatum) е древно растение, чието начало се губи в праизторическите времена. Почитал се е като символ на плодовитостта. Наричат го още зърнеста ябълка. Пренесен е на Балканския полуостров от Предна Азия. От незапомнени времена се среща по долното течение на река Струма и по Черноморието. Плодовете на нара се използват за консумация в прясно състояние и за преработка в сокове и в сиропи с твърде ценни диетични и лечебни свойства. Сега те трябва да се приберат. Установено е, че колкото по-дълго стоят на клоните, толкова са по-вкусни и натрупват повече захари. Когато има валежи през есента след сухо и топло лято, плодовете се напукват. Берат се с дръжките без да се наранява кората. Съхраняват се в щайги, напълнени с дървени стърготини, наредени в един ред с чашките надолу. Понасят добре превоза. При съхранението се подържа температура 1 -2 градуса С и влажност 80-85 %. Проветрява се на всеки 15 – 20 дни и се запазват 4 -5 месеца.

Ако пък решите да си засадите нар, то трябва да знаете, че това растение може да бъде храст или дърво. Храстът е с бодливи клонки. Дръвчето достига на височина до 3,5-4 м. Листата са опадливи, срещуположни, с къса червеникава дръжка. Цветовете са едри, червени, рядко бели или жълтеникави. Цъфтежът започва късно през пролетта и продължава около два месеца. Плодовете са кръгли, топчести, с твърда кожеста обвивка.
Нарът не е взискателен към почвените условия. Местата трябва да са топли, с южно или югозападно изложение и запазени от ветровете. В райони, където през зимата температурата спада под минус 17 градуса С, нарът трябва да се отглежда само като храст. За да се предпази от измръзване, се покрива с почва, обвива със слама хартия и други подходящи материали. Издържа на ниска атмосферна влажност, но не понася почвено засушаване. У нас нарът се размножава главно чрез коренови издънки и по-рядко със семена. В плододаване встъпва на 3 – 4 година.

Бодливият нар ражда в късна есен
10656
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Растението понася ниска въздушна влажност, но не и почвено засушаване
Бодливият нар ражда в късна есен
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини