Начало » Хоби земеделие » Малката градина
30.11.2017 г.

Малките архитектурни форми

Оригинални и есен, и зиме

Под малки архитектурни форми се разбират малки съоръжения или декоративни предмети, които се поставят на двора, а също така и композиции от фонтани и скулптури, беседки, градински павилиони, удобни пейки, мостчета, стълби и др. Всички тези елементи на градинския декор могат да разделят градинското пространство на зони и да им придадат особен стил и индивидуалност. В последния месец на лятото, когато градинските композиции придобиват не много красив вид, можете да изненадате близките си с изразителни архитектурни елементи.
Колко време ще се съхрани оригиналния облик на вашия участък, зависи от материала, от който са направени архитектурните форми. Разновидностите са достатъчно много: дърво, метал, камък, тухли, пластмаса и дори бетон. По какво се различават те?

Елегатни от металопластика
Изделията от металопластика не струват много и имат елегантен вид. Елегантни арки, перголи и пейки ще се впишат идеално в пъстрата зеленина на градината ви. Главното преимущество на тези елементи е лекотата и мобилността им. Това означава, че мястото на декорацията от металопластика може да се мени дори и всеки ден – достатъчно е просто да ги пренесете на друго място. Поставят се направо на земята. Не се нуждаят от основа. Ще се съгласите, че ако преместите беседката, например, то тогава ще промените изцяло градината си.
Съвет: когато завърши сезонът, разглобете и приберете конструкциите на сухо място до следващия сезон.

От метал имат различни лица
От метал се правят много различни архитектурни форми. Леките конструкции, като арки, перголи и решетки са пределно прости. Ако те са боядисани в зелен цвят, то няма да отделят вниманието ви от пищно цъфтящите клематиси, катерливите рози, партеноцисусът и други растения. Обвивайки декоративните опори, цъфтящите растения няма да се загубят сред другите многобройни представители на градината – дървета, цветя, храсти и треви. Лятото или кованото желязо ще изглежда леко и чупливо, но това впечатление е лъжливо. Всъщност ажурните беседки и перилата, оградите и фенерите, кашпите и пейките са достатъчно здрави и дълговечни, особено ако ги защитите със специално покритие.

Естественият камък
Естественият камък може да ви привлече със стабилността си. Вярно е, че композициите и скулптурите от този материал няма да ви излязат евтино, но няма и да ви послужат само едно десетилетие. Времето и годините, на практика, не могат да управляват живота на камъка. Грижите са повече от прости: трябва само да ги облеете със силна струя вода.

Дървото носи хармония
Елементите на декора от дърво изглеждат много хармонично в градината. Те настройват човека на положителна вълна. От дърво можете да направите и уютни беседки, и романтични мостчета, и удобни и красиви пейки, пясъчници и др.
Съвет: за да ви радват със своята красота дълго време съоръженията трябва да бъдат сигурно защитени от загниване, насекоми и неблагоприятни климатични условия. затова ги обработете с антисептик, боядисайте ги с лак. Така освен защитата, ще подчертаете и красотата им.

Елементите от бетон
Съвсем евтини са декоративните елементи от бетон. Излятите от него стълби, колони, огради по здравина, дълговечност и декоративност не отстъпват на каменните, но струват в пъти по-малко. Съвременният бетон се прави от екологичночисти компоненти, в състава на които влизат студоустойчиви пластификатори, затова лесно могат да понесат както горещини, така и големия студ и повишената влажност.

Малките архитектурни форми
6696
 

Последни материали
Виж
Приеми за над 100 млн. лв. ще бъдат отворени по ПМДРА до края на 2024 г.
ДФЗ
Изплатени са близо 80,5 млн. лв. по еко схемата за разнообразяване на културите
ДФЗ
Преведени са над 30,5 млн. лева за биологично растениевъдство за 2023 - ето ставките!
Предстоящо
На 29 юни в Козлодуй ще се проведе Фестивалът на рибата
Министерство на иновациите и растежа
Меморандум за сътрудничество в областта на зеления водород
Наръчник Кампания 2024
Срокове и дейности, приложими през 2024 г. за екосхемата Еко-БРЕИ
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини