Начало » Хоби земеделие » Малката градина
30.11.2017 г.

Червено изкушение в лехите

Вземете само здрави ягодови растения и не използвайте садило

Ягодите могат да се засаждат от ранна пролет до късна есен. За доброто прихващане на разсада са необходими прохладно време със средна дневна температура не по-висока от 15 градуса С и достатъчно влажност на почвата и въздуха по време на засаждането.
Засаждането на ягодови растения се извършва през есента, през пролетта и през лятото. През пролетта това може да се направи още през март. Късното засаждане на пролет не се препоръчва, тъй като растенията имат по-слаба прихващаемост и значително по-слабо развитие. Разсадът за пролетното засаждане може да се изкопае направо от маточното насаждение или да се извади още през есента.

По американски
В двора засаждането става основно в лехи и без лехи. След това те са в бразди, лентово, в гнезда, хълмово, шпалирно, килимово и др. У нас най-разпространени са начините в лехи и бразди. Шпалирно, хълмово и килимово се работи предимно в Америка. При килименото растенията се засаждат в редове на разстояние 1, 20-1,50 м един от друг и 40-50 см между стръковете. Образуващите се пластуни не се премахват, а се оставят да се развиват и вкореняват около майчините растения в най-различни посоки. По такъв начин още на втората година се образува около 60 см непрекъсната лента от ягодови растения. Между лентите се оставят 60-70 см пътеки, които се поддържат чисти от плевели и ластуни. Продължителността на живот на килимните ягодови градини е с 1-2 години по-дълга в сравнение с другите начини на засаждане. Установено е, че добивите от декар са най-големи при американския начин, следвани от лентовия и най-ниски при обикновения едноредов начин.

Почистете преди засаждане
За засаждане трябва да се използва здрав едногодишен разсад, чист от болести, вируси и неприятели и с добре развити корени. За да подготвите растенията трябва да премахнете болните и загнили листа и корени и да опресните силно развитите дълги корени. На слаб разсад корените не се подрязват, а той се потопява преди засаждане във вода в продължение на 30-40 мин. Подрязване трябва да се извърши само на корени, по-дълги ог 5 см.
Подготвеният разсад се поставя в щайги, застлани с влажен материал и покрити със зебло срещу изсъхване.

Направете ямки с ръце
Мястото, на което ще садите трябва да е подравнено и с добре разработена почва. Трябва да отбележите със сезал или по-дебел шнур местата на засаждане, за да се получат прави редове и с еднакви разстояния между растенията.
Засаждането на ягодите се извършва в малки ямички. Не садете в дупки с обикновени садила, понеже в тях корените не могат да се разтелят. Дълбочината и ширината на ямките се правят така, че корените да могат свободно да се наместят. След това те се засипват с рохкава пръст, която се притиска плътно с двете ръце до тях. Растението да не се засажда нито много плитко, нито много дълбоко. Границата, до която растенията трябва да влязат в земята е онова място, до което разсадът е бил в земята.
След засаждането растенията се поливат с около1/2 -1 л вода на корен. Така почвата по-добре прилепва към корените. При горещо време поливките трябва да се повтоят 3-4 пъти през първите няколко дни след засаждането. Можете да покрите с рохкава суха пръст местата на поливане, за да не хванат кора.
Десетина дни след засаждането растенията трябва да се прегледат и на мястото на загиналите да се засадят нови.

Червено изкушение в лехите
5769

Последни материали
Виж
Очаква се прегласуване на член 9
Парламентът е в шах заради новите осигуровки за земеделските производители
„Празника на пелина“ ще се проведе тази събота в село Змейово
Предстоящо
От 17 до 20 януари 2024 г. ще се проведе 16-ият Глобален форум за прехрана и земеделие
ГДБОП задържа организирана престъна група за незаконен дърводобив в Перник
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Поевтиняването на зърното бе с най-голяма тежест за спада в индекса на ООН
Продължава слабото понижение на цените на храните в света
Свързани материали
Виж
От днес овощарите и розопроизводителите могат да заявяват помощ за зимни пръскания
Полезни съвети
Какви растения не трябва да се засаждат до ягодите
Цените обаче са по-характерни за юли, отколкото за септември
Топлата есен удължава сезона за отглежданите на открито ягоди в Полша
Заявки за подпомагане за напояването се подават до 2 октомври
Оранжерийните малини и ягоди са включени в обвързаната подкрепа
Полезно за градинарите
Есенна резитба на ягодоплодните храсти и овошки
За осми път край Попово
На 15 и 16 септември участвайте във Фестивала на малината!
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини