Начало » Хоби земеделие » Малката градина
29.11.2017 г.

Средиземноморска сиеста

За подобно оформление ще ви помогнат екзотични растения и оригинални аксесоари

Топъл въздух, напоен с аромата на праскови, елови клонки и листа от розмарин, бляскаща водна повърхност, пъстри цветове… Всичко това е присъщо на Средиземноморието. Ландшафтът, характерен за този район, се слави с неповторимата си прелест.
Засадете в саксия зокум, маслина или бугенвилия и ги разположете на слънчевия балкон. Подът покрийте с дребни камъчета или теракотови плочки, по които ви се иска да вървите боси. Мебелите за това ъгълче могат да бъдат метални или сплетени от светъл ратан. Особено изящно ще стоят в такъв стил кованите елементи, които могат да бъдат аранжирани и като отделни аксесоари. Желаната прохлада в горещите все още дни ще ви подари изящната пергола, оплетена с виещи се растения. Можете да се скриете от палещите лъчи на слънцето и под симпатични козирки от рогозки, които подчертават средиземноморския стил на градината.

Ярките краски
Искате да направите своята градина още по-ярка и колоритна? Разположете в близост до терасата леха, в която засадете много растения и храсти, цветовете или листата на които са в топли тонове (червен, жълт или оранжев). Съвсем не е задължително те да са родом от Средиземноморието, можете да намерите подходящи растения и от нашата флора. Засадете, например, непретенциозен бял равнец, кореопсис, кентрантус и млечка. Почвата между растенията трябва да посипете с дребни камъчета, които ще се впишат хармонично в този пейзаж и в същото време ще предотвратят появата на плевели и изпарението на влагата.
Неповторимата южна атмосфера ще се допълни органично от ефектна композиция от растения с виолетови цветове и сребристи листа. Виолетовият тон ще зададат кочата билка, градинският чай, лавандулата и брадатият ирис, а сантолината и хелихризусъм ще добавят и благородна сребриста нотка.

Дърветата трябва да са южни
Ако искате да украсите градината си и с дърво, то подходящи за този стил са ивовидната круша (Pyrus salicifolia) и миризливата върба (Elaeagnus). Те са грациозни и очарователни, както маслината. Но можете да оформите градината си и с истински южняци – смокиня или див рожков (Cercis), които могат да се гледат и в контейнер. Тези растения ще ви зарадват с розовите си цветове в ранна пролет. За завършване на картината ви остава само да сложите в градината плетени маса и кресла, да украсите с порцеланови статуи и да поставите ваза с екзотични лакомства, и да си устроите истинска средиземноморска сиета в своята любима градина.

Какво обичат тези гости?
Много средиземноморски растения могат да живеят и в хладните региони на страната, ако са засадени в контейнери, поставени са на слънчево и защитено от вятъра място, и им осигурявате оптимални условия за развитие според вида. Например, розмаринът не понася преовлажнените почви, затова влажното време през есента е много по-страшно за него, отколкото леките студове. Растението ще се чувства добре във вашата градина, ако следите в почвата му да няма застояване на вода.

Средиземноморска сиеста
5576
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини