Начало » Хоби земеделие » Малката градина
29.11.2017 г.

Средиземноморска сиеста

За подобно оформление ще ви помогнат екзотични растения и оригинални аксесоари

Топъл въздух, напоен с аромата на праскови, елови клонки и листа от розмарин, бляскаща водна повърхност, пъстри цветове… Всичко това е присъщо на Средиземноморието. Ландшафтът, характерен за този район, се слави с неповторимата си прелест.
Засадете в саксия зокум, маслина или бугенвилия и ги разположете на слънчевия балкон. Подът покрийте с дребни камъчета или теракотови плочки, по които ви се иска да вървите боси. Мебелите за това ъгълче могат да бъдат метални или сплетени от светъл ратан. Особено изящно ще стоят в такъв стил кованите елементи, които могат да бъдат аранжирани и като отделни аксесоари. Желаната прохлада в горещите все още дни ще ви подари изящната пергола, оплетена с виещи се растения. Можете да се скриете от палещите лъчи на слънцето и под симпатични козирки от рогозки, които подчертават средиземноморския стил на градината.

Ярките краски
Искате да направите своята градина още по-ярка и колоритна? Разположете в близост до терасата леха, в която засадете много растения и храсти, цветовете или листата на които са в топли тонове (червен, жълт или оранжев). Съвсем не е задължително те да са родом от Средиземноморието, можете да намерите подходящи растения и от нашата флора. Засадете, например, непретенциозен бял равнец, кореопсис, кентрантус и млечка. Почвата между растенията трябва да посипете с дребни камъчета, които ще се впишат хармонично в този пейзаж и в същото време ще предотвратят появата на плевели и изпарението на влагата.
Неповторимата южна атмосфера ще се допълни органично от ефектна композиция от растения с виолетови цветове и сребристи листа. Виолетовият тон ще зададат кочата билка, градинският чай, лавандулата и брадатият ирис, а сантолината и хелихризусъм ще добавят и благородна сребриста нотка.

Дърветата трябва да са южни
Ако искате да украсите градината си и с дърво, то подходящи за този стил са ивовидната круша (Pyrus salicifolia) и миризливата върба (Elaeagnus). Те са грациозни и очарователни, както маслината. Но можете да оформите градината си и с истински южняци – смокиня или див рожков (Cercis), които могат да се гледат и в контейнер. Тези растения ще ви зарадват с розовите си цветове в ранна пролет. За завършване на картината ви остава само да сложите в градината плетени маса и кресла, да украсите с порцеланови статуи и да поставите ваза с екзотични лакомства, и да си устроите истинска средиземноморска сиета в своята любима градина.

Какво обичат тези гости?
Много средиземноморски растения могат да живеят и в хладните региони на страната, ако са засадени в контейнери, поставени са на слънчево и защитено от вятъра място, и им осигурявате оптимални условия за развитие според вида. Например, розмаринът не понася преовлажнените почви, затова влажното време през есента е много по-страшно за него, отколкото леките студове. Растението ще се чувства добре във вашата градина, ако следите в почвата му да няма застояване на вода.

Средиземноморска сиеста
5366
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини