Начало » Хоби земеделие » Цветарство
27.11.2017 г.

Сънливата традесканция

Настанете я до поток, за да е още по-изобилен цъфтежът

Традесканцията (Tradescantia) е чудесно решение за тези, които желаят да създадат разнообразие в двора или вилното си място. Въпреки че са познати около 60 вида традесканции, произхождащи от югоизточната гориста част на Америка, най-подходяща е тази, идваща от Вирджиния - T. virginiana. Тя е многогодишно тревисто растение, което образува многобройни крехки стъбла. Те се нареждат плътно едно до друго, създавайки малка туфа висока 55-60 см. Листата са дълги, линейни, заострени на върха. Първите излизат направо от почвата, а следващите обхващат стъблото. По дължина в средата им преминава ръб, който ги прегъва на две. Обагрени са ярко зелено и са покрити с нежни власинки.

Нови сортове
Цветовете са събрани по много в съцветия, разположени на върха на стъблата. Те са съставени от по 3 сини венчелистчета и много тичинки, които са едри и отделят изобилно цветен прашец. Достигат 2-3 см в диаметър. Цветовете се отварят сутрин, а вечер се затварят. Поради това у нас растението е известно като съмни-мръкни. Тъй като цветовете са много на брой на едно стъбло и се разтварян последователно, то цъфтежът е продължителен от май-до юли, а при новите сортове и до септември.
През последните години са създадени нови сортове по пътя на кръстосването между T. virginiana и Т. andersoniana. Разнообразието от багри е голямо. Най-използвани са Leonora - с виолетово-сини цветове, Isis - с тъмносини, много едри цветове, J.G. Weguelin - с небесносини, Purple Dome - с лилави, Purewell Giant - с карминено-червени и Osprey - с рядко срещащите се бели цветове.

Делете коренищата
Растенията се развиват добре на полусянка, върху богати на хранителни вещества почви. Предпочитат да са добре овлажнени. Можете да я настаните под овощни или декоративни дървета, както и близо до преминаващ през мястото ви поток или до воден източник.
Традесканцията се размножава чрез делене на коренището през есента или рано напролет. Разстоянията между редовете да са 60 см, а вътре в реда 45-50 см. Почвата около коренчетата се уплътнява добре и веднага след засаждането се полива обилно. През вегетацията се окопава няколко пъти, за да се унищожават плевелите и да се разрушава почвената кора. Поне веднъж се подхранва с 2 кг добре разложен оборски тор на 1 кв. м. При необходимост от май до август растенията се поливат, за да се осигури по-продължителен и изобилен цъфтеж.
Тези многогодишни цветя са високо ценени от пчеларите, защото по време на цъфтежа масово се посещава от пчелите.

Сънливата традесканция
23380
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини