Начало » Хоби земеделие » Малката градина
23.11.2017 г.

Засадете си шоколадова ябълка

Шоколадовата ябълка (Diospyros digyna), известна още като шоколадов пудинг или черна ябълка, представлява красиво дърво, което е разпространено от Мексико до Гватемала. В родината си достига височина от 10 м. Дървото е покрито с декоративни светлозелени листа, а стволът и клонките му са с тъмнокафяв цвят. Главната му забележителност е сферичният плод, напомнящ по формата си домат, който променя цвета си от зелен до кафяв при узряването си.
Узрелите плодове имат кремообразно плодово месо, заради което носи това вкусно име. Този плод е близък родственик на по-известната у нас райска ябълка (Diospyros kaki).
Шоколадовата ябълка, като истински абориген от тропиците, понася горещините при условие, че й е осигурена достатъчна влажност. В последно време е станала много популярна благодарение на възможността да се отглежда в зимни градини и оранжерии. Обича влажната, слабокисела почва, богата на органични съединения. Размножава се обикновено чрез семена, растенията от които започват да плододават на шестата година от живота си. За предизвикването на по-ранни реколти понякога се прави целева резитба.

От зелена става кафява
Цветовете на шоколадовата ябълка са жълто-зелени и не са особено забележими на фона на обилната листна маса, затова те привличат опрашващите насекоми с прекрасния си аромат. Цъфтежът продължава кратко, а след това се появяват плодовете. С времето те натежават и клонките започват да се свеждат към земята. Когато плодовете узреят, клоните вече достига повърхността на терена. Обикновено шоколадовата ябълка ражда толкова много плодове, че дървото не може да ги изхрани. Тогава се случва естественото прореждане на плодовете. Понякога, ако дървото е отслабнало, на земята може да падне практически цялата реколта.
Неузрелите плодове са яркозелени, с блестяща повърхност и са много твърди. Когато плодовете стигнат до размерите на голяма ябълка, диаметърът им е 8-12 см и техния цвят започва да се променя до кафяво. Узрелите плодове тежат около 700-900 г. Те са много красиви на фона на зелените листа на дръвчето. Цвета на узрелите плодове става все по-наситен, а листата опадат.

Как да берете
Берете плодовете, когато са напълно покафенели и са станали от каменно твърди меки. Тяхната повърхност трябва да е тъмна, а плодовото месо почти черно. Вкусът на вътрешността на плода напомня шоколад, само когато той е напълно узрял, иначе малко горчи. След като оберете ябълките, премахнете клонките, на които е имало плодове, като оставите филизи, на които не е имало завързи. Така на следващата година те ще могат да включат в процеса на плододаване.

Съхранение
Шоколадовите ябълки трябва да се съхраняват много внимателно, като се избягва повреждане на повърността на плодовете. При откъсването на плода трябва да взимате и част от клонката с него. Не трябва да охлаждате плодовете, ако не са напълно узрели. Готовите плодове могат да се съхраняват в хладилник за няколко дни, като за предпочитане е дълбокото замразяване. Във фризер плодовете могат да запазят качествата си повече от 6 месеца и да се използват за приготвянето на различни блюда. Ако пък сте откъснали ябълките недозрели, то можете да ги оставите за няколко дни на топло, защитено място, но не на пряко слънце и те ще придобият характерните си цвят и вкус.

Засадете си шоколадова ябълка
17635
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини