Начало » Хоби земеделие » Малката градина
23.11.2017 г.

Засадете си шоколадова ябълка

Шоколадовата ябълка (Diospyros digyna), известна още като шоколадов пудинг или черна ябълка, представлява красиво дърво, което е разпространено от Мексико до Гватемала. В родината си достига височина от 10 м. Дървото е покрито с декоративни светлозелени листа, а стволът и клонките му са с тъмнокафяв цвят. Главната му забележителност е сферичният плод, напомнящ по формата си домат, който променя цвета си от зелен до кафяв при узряването си.
Узрелите плодове имат кремообразно плодово месо, заради което носи това вкусно име. Този плод е близък родственик на по-известната у нас райска ябълка (Diospyros kaki).
Шоколадовата ябълка, като истински абориген от тропиците, понася горещините при условие, че й е осигурена достатъчна влажност. В последно време е станала много популярна благодарение на възможността да се отглежда в зимни градини и оранжерии. Обича влажната, слабокисела почва, богата на органични съединения. Размножава се обикновено чрез семена, растенията от които започват да плододават на шестата година от живота си. За предизвикването на по-ранни реколти понякога се прави целева резитба.

От зелена става кафява
Цветовете на шоколадовата ябълка са жълто-зелени и не са особено забележими на фона на обилната листна маса, затова те привличат опрашващите насекоми с прекрасния си аромат. Цъфтежът продължава кратко, а след това се появяват плодовете. С времето те натежават и клонките започват да се свеждат към земята. Когато плодовете узреят, клоните вече достига повърхността на терена. Обикновено шоколадовата ябълка ражда толкова много плодове, че дървото не може да ги изхрани. Тогава се случва естественото прореждане на плодовете. Понякога, ако дървото е отслабнало, на земята може да падне практически цялата реколта.
Неузрелите плодове са яркозелени, с блестяща повърхност и са много твърди. Когато плодовете стигнат до размерите на голяма ябълка, диаметърът им е 8-12 см и техния цвят започва да се променя до кафяво. Узрелите плодове тежат около 700-900 г. Те са много красиви на фона на зелените листа на дръвчето. Цвета на узрелите плодове става все по-наситен, а листата опадат.

Как да берете
Берете плодовете, когато са напълно покафенели и са станали от каменно твърди меки. Тяхната повърхност трябва да е тъмна, а плодовото месо почти черно. Вкусът на вътрешността на плода напомня шоколад, само когато той е напълно узрял, иначе малко горчи. След като оберете ябълките, премахнете клонките, на които е имало плодове, като оставите филизи, на които не е имало завързи. Така на следващата година те ще могат да включат в процеса на плододаване.

Съхранение
Шоколадовите ябълки трябва да се съхраняват много внимателно, като се избягва повреждане на повърността на плодовете. При откъсването на плода трябва да взимате и част от клонката с него. Не трябва да охлаждате плодовете, ако не са напълно узрели. Готовите плодове могат да се съхраняват в хладилник за няколко дни, като за предпочитане е дълбокото замразяване. Във фризер плодовете могат да запазят качествата си повече от 6 месеца и да се използват за приготвянето на различни блюда. Ако пък сте откъснали ябълките недозрели, то можете да ги оставите за няколко дни на топло, защитено място, но не на пряко слънце и те ще придобият характерните си цвят и вкус.

Засадете си шоколадова ябълка
16059

Последни материали
Виж
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Поевтиняването на зърното бе с най-голяма тежест за спада в индекса на ООН
Продължава слабото понижение на цените на храните в света
При значителен спад в доставените количества от основните конкуренти
Износът на замразени малини от Украйна за САЩ скочи 6 пъти
Сушата през 2021 и 2022 година натисна производството и съответно износа
Унгарските пчелари също страдат от нелоялната конкуренция
При проверка на местен язовир извадиха поредните 1250 метра бракониерски мрежи
Дариха 40 килограма уловена от бракониери риба на зоопарка в Бургас
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини