Начало » Хоби земеделие » Малката градина
22.11.2017 г.

Чудните листа на изеринето

Настанете го на терасата, щом стане топло

Изеринето (Iresine) е от семейство Амарантови. Това е много красиво растение. То представлява тревист многогодишник или храстче с височина до 40 см. Храстчетата са пирамидални, растат нашироко или са виещите се в зависимост от сорта. Листата напомнят сърчице, островърхи са, с дръжки, разположени срещуположно. Листата и стеблата са с червена или кафяво-червена краска. Срещат се и сортове с червено-зелена и червено-жълто-зелена окраска. Цветовете са дребни, невзрачни, бяло-жълти и са събрани в гроздчета.
Колкото е по-слънчево мястото, на което настаните изеринето, толкова по-красиво се оцветяват листата му. Те са основната гордост на това декоративно-листно растение. При поставяне на сянка оцветяването им е оскъдно. Изеринето е е топлолюбиво растение и не понася дори и най-леките студове. Затова можете да го настаните на затворената тераса и дори в градината си, но само когато сте сигурни, че няма опасност от студове. Това непретенционо растение се отглежда лесно. Колкото по-често посягате към ножицата, толкова по-красиво ще стане то.

Поливайте с мека вода
Изеринето предпочита рохкавите, хранителни почви. Температурата, на която го поставите през зимате не трябва да бъде под 12 градуса.
Осветлението е едно от важните условия за изеринето. Светлината трябва да е ярка, като го предпазвате от изгарящите лъчи на слънцето. Можете да го отглеждате и без слънчева светлина, но трябва да го осветявате в продължение на 16 часа в денонощието, но окраската пак ще бъде по-бледа от обикновено.
През лятото трябва да поливате обилно, защото растението се нуждае от много влага. През зимата ограничете водата, но не трябва да допускате да изсъхва почвата. Водата трябва да е хладна и неваровита. За да поддържате растението свежо е желателно да опръсквате периодически листата.
Размножаването на изеринето става чрез резници, които се вкореняват в пясък при температура на почвата около 20 градуса. Това обикновено става след лятото. Вкоренените резници се засаждат в саксии с диаметър 7 см и се доотглеждат на топло място.

Сортове
I. lindenii е с височина около 40 см с овални и ланцетни островърхи червени или кафяво-червени листа. Цветовете са дребни, невзрачни, с окрасени прицветници, събрани в съцветия на върха. Има и градински форми: със зелени листа с жълти жилки, червени дръжки и стебла, а също и с червени листа с бронзов оттенък.
I. herbstii е разклоняващо се изправено растение, с височина до 40 см, с пурпурно-червени стебла и листа. Листата са дълги до 6 см, широкоовални или кръгли. Има и градински форми, например разновидността I. herbstii var. Wallisii, която е силноразклоняваща се ниска форма с кръгли кафяво-червени листа.

Чудните листа на изеринето
4562
 

Последни материали
Виж
Изгодно финансиране на групи и организации на земеделски производители
Решения на ЕК
Бюджетът на ЕС за иновации в екология и цифров преход се увеличава с още 1,4 милиарда евро
БАБХ
Ново огнище на птичи грип в Асеновград
Разкриха измама на стойност 1,7 млн. евро, свързана с проекти за напоителни системи
Дефицитът на цинк създава сериозни проблеми в развитието на растенията
Кубота на второ място по продажби на трактори
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини